Uuden auton ostaminen

Kun valitset uutta autoa, mieti millaiseen käyttöön auto tulee. Huomioi käyttövoiman, huolto-ohjelman ja takuuehtojen vaikutukset käyttökustannuksiin. Voit purkaa autokaupan, jos auton toimitus viivästyy myyjälle antamasi lisäajan jälkeen.

Valitse käyttötarpeisiisi sopiva auto

Kun suunnittelet auton ostamista, mieti millaiseen käyttöön autoa tarvitset ja mitkä ovat sinulle tärkeimmät auton ominaisuudet. Uuden auton ostaja voi vaikuttaa auton varusteisiin ja ominaisuuksiin.

Käytätkö autoa enimmäkseen lyhyisiin päivittäisiin ajomatkoihin vai ajatko säännöllisesti pitkiä matkoja? Auton käyttövoima vaikuttaa esimerkiksi siihen kuinka pitkiä matkoja autolla voi ajaa yhtäjaksoisesti.

Erityisesti uutta tekniikkaa sisältävää (esimerkiksi sähkö-, hybridi- ja kaasu-) autoa hankkiessa on syytä selvittää sen soveltuvuus omiin käyttötarpeisiin.

Tavallisesti uusi auto tilataan tehtaalta sinua varten. Pääset valitsemaan auton varusteita ja ominaisuuksia tarjolla olevista vaihtoehdoista.  Kerro käyttötarpeesi automyyjälle, jotta hän voi tarjota sinulle sopivia vaihtoehtoja.

Jos harkitsemasi automalli on jo markkinoilla, se kannattaa koeajaa. Koeajolla pääset tutustumaan ainakin osaan auton ominaisuuksista käytännössä.

Uuden auton tilaus- ja kauppasopimus

Uudesta autosta tehdään tilaussopimus, jos auto tilataan sinua varten tehtaalta. Tilaussopimukseen kirjataan auton tiedot, ominaisuudet, varusteet, mahdollisen vaihtoauton arvo ja uuden auton toimitusaika tai arvioitu toimitusaika.

Tarkista sopimuksen tiedot ennen allekirjoittamista. Mikäli tulet katumapäälle ja haluat peruuttaa tilauksen ennen kuin auto on toimitettu, sinun on korvattava myyjälle peruutuksesta aiheutuva vahinko. Autokaupan vakiosopimusehdoissa korvaus on määritelty ja sen suuruus riippuu auton hinnasta.

Auton luovutuksen yhteydessä laaditaan varsinainen kauppasopimus. Kannattaa tarkistaa, että tilaussopimuksessa sovitut asiat toteutuvat.

Voit ostaa uuden auton myös suoraan liikkeestä, jos liikkeen varastossa on sinulle sopiva auto. Tällöin auton toimitusaika on lyhyt eikä erillistä tilaussopimusta  tarvitse välttämättä tehdä.

Vaihtoauto autokaupan yhteydessä

Jos annat nykyisen autosi vaihdossa uuden auton kaupan yhteydessä, sopimuksessa määritellään autosi arvo ja mahdolliset muut ehdot.

Autoliike saattaa pyytää sinua allekirjoittamaan erillisen tiedonantolomakkeen vanhasta autostasi.

Tutustu kuluttajan vastuuseen vaihtoautosta 

Takuu uuden auton kaupassa

Uudessa autossa on yleensä valmistajan tai maahantuojan myöntämä takuu. Takuun on annettava ostajalle paremmat oikeudet verrattuna kuluttajansuojalain virhevastuuseen. Auton sinulle myynyt autoliike on myös vastuussa takuusta, ellei se ole nimenomaisesti irtisanoutunut siitä ennen kauppaa.

Antamalla takuun, yritys sitoutuu vastaamaan tavaran käyttökelpoisuudesta tai muista ominaisuuksista määrätyn ajan. Takuunantaja vastaa takuuaikana ilmenevistä vioista ja muista takuussa määritellyistä asioista.

Takuun kesto, laajuus ja takuun voimassaolon ehdot vaihtelevat automerkeittäin.

Takuuaika rajataan yleensä joko ajallisesti tai kilometrimäärän mukaan. Takuu alkaa kulua siitä päivämäärästä, joka on näistä ensimmäinen:

 • auton ensirekisteröintipäivä
 • ensimmäinen käyttöönottopäivä
 • ajoneuvon luovutus ostajalle.

Takuuajan pituuden ja alkamisajan voit tarkistaa takuuasiakirjasta. Takuu päättyy, kun aika- tai kilometriperusteinen kesto on saavutettu. Takuu päättyy sen mukaan, kumpi ehdoista täyttyy ensiksi.

  • Tavallisesti takuun voimassapysyminen edellyttää auton huoltamista huolto-ohjelman mukaisesti. Perehdy takuuehtoihin mahdollisuuksien mukaan jo ennen ostopäätöstä ja vertaile eri automerkkejä myös takuun osalta.
   Tietoa määräaikaishuoltopaikan valinnasta 
  • Takuu ei pääty, jos auto vaihtaa omistajaa takuuaikana. Takuun ehdoissa saattaa olla rajaus, jonka mukaan takuu päättyy, jos auton ensiostaja luovuttaa auton takuun voimassaoloaikana autoalan elinkeinonharjoittajalle, eikä takuunantaja ole jatkanut takuun voimassaoloa.
  • Takuu päättyy myös, jos autovahingon jälkeen vakuutusyhtiö lunastaa auton.
  • Takuu saattaa päättyä myös, jos auton rakennetta tai moottorin ohjelmointia muutetaan ilman takuunantajan kirjallista lupaa. Takuu ei tällöin kuitenkaan pääty sellaisten auton osien osalta, joihin tehdyillä muutoksilla ei ole vaikutusta.
  • Takuun voimassaoloon ja päättymiseen saattaa olla takuuehdoissa mainittuja poikkeuksia, joten asia kannattaa varmistaa takuuehdoista.

Toimitusaika ja toimituksen viivästyminen

Auto luovutetaan sovittuna aikana. Jos luovutus viivästyy johtuen myyjästä, anna myyjälle kohtuullinen lisäaika toimitukselle. Jos autoa ei toimiteta lisäajan kuluessa, saat purkaa kaupan lisäajan päätyttyä.

Jos auton luovutukselle on myyjän puolella ylivoimainen este (force majeure), myyjä ei ole velvollinen luovuttamaan ajoneuvoa.

Saat purkaa auton kaupan heti, jos

 • myyjän viivästyksellä on sinulle olennainen merkitys
 • tai kyseessä ei ole erikoistilaus ja olet kertonut myyjälle sopimusta tehtäessä, että auton luovutus tiettynä aikana on sinulle tärkeää.

Mikäli viivästys on aiheuttanut sinulle taloudellista vahinkoa, voit vaatia korvausta myyjältä. Vahinko pitää pystyä osoittamaan. Viivästyksen aiheuttamasta vaivasta, pahasta mielestä ja muusta haitasta, joka ei aiheuta kustannuksia, ei saa korvausta.

Auton vastaanottamisen ajankohta

Jos et vastaanota autoa sovittuna ajankohtana, myyjällä on oikeus purkaa sopimus, kuukauden kuluttua ilmoitetusta luovutusajankohdasta. Myyjällä on tällöin oikeus vahingonkorvaukseen. Myyjällä ei ole purkuoikeutta, jos vastaanottamiselle on sellainen este, jota et voi kohtuudella voittaa.