Ilmaiset näytepakkaukset ja tutustumistarjoukset

Houkuttelu tilausansaan tapahtuu maksuttoman kokeilupakkauksen tai edullisen tutustumishinnan varjolla. Tällaisia tilausansoja esiintyy puhelinmyynnissä ja verkossa. Ole tarkkana, kun sinulle tarjotaan jotain ilmaiseksi tai esimerkiksi vain postikulujen hinnalla ja varmista ollaanko sinulle myymässä kestotilausta.

Ilmaiset näytepakkaukset

Maksuttomat tutustumistarjoukset ja postimaksun hinnalla toimitettavat näyte- ja kokeilupakkaukset ovat tyypillisiä esimerkiksi ravintolisien ja kosmetiikan markkinoinnissa. Kyse on useimmiten pitkäkestoisista tilauksista, jolloin kuluttaja yritetään sitouttaa tutustumispakkauksen tilaamisella myös jatkolähetyksiin.

Jos myyjä on antanut ymmärtää, että tilaus koskee vain kertaluonteista tutustumispakkausta, sinulta ei voida vaatia maksua jatkolähetyksestä. Sinulta ei voida myöskään vaatia tuotteen palauttamista, säilyttämistä tms.

Tutustumistarjoukset

Tilausansoja on usein tutustumistarjousten joukossa. Esimerkiksi edullinen näytelehden tilaus saattaa paljastua myöhemmin kestotilaukseksi. Samoin maksuton kokeilujakso deittipalvelussa voi johtaa kuukausittaisiin veloituksiin.

Jos puhelinmyyjä tarjoaa sinulle jotain tutustumishintaan, kysy ollaanko sinulle myymässä kestotilausta. Jos taas olet tekemässä tilausta verkossa, etsi tietoa tarjouksen ehdoista ja tilauksen luonteesta sopimusehdoista.

Sel­vi­tä olet­ko ti­lan­nut vain tu­tus­tu­mis­pak­kauk­sen

Tarkista alla olevien esimerkkien avulla, oletko tilannut pelkästään tutustumispakkauksen, vai oletko sitoutunut myös jatkolähetyksiin ja siten velvollinen maksamaan niistä? Jos olet tilannut vain tutustumispakkauksen, sinun ei tarvitse maksaa jatkolähetystä. Jos et mielestäsi ole maksuvelvollinen, tee yritykselle kirjallinen reklamaatio.