Gratisprover och introduktionserbjudanden

Du kan luras in i en beställningsfälla av en kostnadsfri provförpackning eller ett förmånligt introduktionspris. Sådana beställningsfällor förekommer vid telefonförsäljning och på nätet. Var uppmärksam när du erbjuds något gratis eller till exempel till priset av portot, och kontrollera om det är fråga om en fortlöpande beställning. 

Gratisprover

Avgiftsfria introduktionserbjudanden och prov- och testförpackningar som man får till priset av portot är typiska till exempel vid marknadsföring av kosttillskott och kosmetika.  Det är oftast fråga om långvariga beställningar, då man försöker binda konsumenten till fortsatta leveranser genom beställningen av ett introduktionspaket.

Om säljaren har låtit förstå att beställningen endast gäller ett introduktionspaket, kan du inte tvingas betala för fortsatta leveranser. Man kan heller inte kräva att du ska returnera eller förvara produkten eller dylikt.

Introduktionserbjudanden

Det förekommer ofta beställningsfällor bland introduktionserbjudanden. Till exempel kan en förmånlig beställning av en provtidning senare visa sig vara en fortlöpande beställning. Likaså kan en avgiftsfri provperiod på en dejtingtjänst leda till månatliga debiteringar.

Om en telefonförsäljare erbjuder dig något till introduktionspris, ska du fråga om det är fråga om en fortlöpande beställning. Om du däremot ska göra en beställning på nätet ska du söka information om villkoren för erbjudandet och beställningens karaktär i avtalsvillkoren.