Kokonaishinnan ilmoittaminen markkinoinnissa

Päivämäärä

6.3.2013

Diaarinumero

KUV/5611/41/2012

Osapuolet

TeliaSonera Finland Oyj

Tiivistelmä

Kuluttaja-asiamies kielsi TeliaSonera Finland Oyj:tä tarjoamasta kuluttajille yksilöityä viestintäpalvelua, maksullisten televisiopalveluiden vastaanottamista, maksullisten televisiopalveluiden sisältöä tai näiden yhdistelmästä koottua palvelua koskevaa määräaikaistilausta ilmoittamatta samalla selkeästi sopimuskauden kokonaishintaa.

Kieltoa on noudatettava sadan tuhannen (100 000) euron sakon uhalla.

Yritys markkinoi verkkosivuillaan erilaisia viestintä- ja sisältöpalveluja ja näiden yhdistelmiä, kuten Sonera Laajakaistaa, kanavapaketteja ja niiden katseluun vaadittavaa Sonera Viihdepakettia. Omien verkkosivujensa lisäksi TeliaSonera markkinoi viestintäpalvelujaan myös muissa tavanomaisissa medioissa, kuten sanomalehdessä, toisten yritysten verkkosivuilla sekä bussipysäkkien ulkomainoksissa. Useita TeliaSoneran markkinoimia viestintä- ja sisältöpalveluja yhdisti se, että ne edellyttivät määräaikaisen sopimuksen solmimista.

Yhteistä useimpien määräaikaista tilausta edellyttävien palvelujen hinnan ilmoittamiselle oli, että TeliaSonera ilmoitti markkinoinnissaan sopimuksen keston sekä yksittäisen kuukausierän suuruuden. Sen sijaan määräaikaisen tilausjakson kokonaishintaa ei ilmoitettu.