Aggressiivinen luoton markkinointi

Päivämäärä

29.5.2009

Diaarinumero

KUV/5014/43/2007

Osapuolet

Oy Atlas-Invest Ab

Tiivistelmä

Markkinaoikeuden päätös annettu 29.5.2009 (MAO:257/09). Lainvoimainen.

Markkinaoikeus kielsi Oy Atlas-Invest Ab:tä käyttämästä niin sanottuja pikalainoja kuluttajille matkapuhelimen tekstiviestien välityksin tarjotessaan menettelytapaa, jossa Oy Atlas-Invest Ab jättää toimittamatta lainasopimusmenettelyssä kuluttajansuojalain 6 a luvun 6–9 §:n mukaisia ennakkotietoja ja 11 §:n 1 momentin mukaisia sopimusehtoja hyvissä ajoin ennen sopimuksen tekemistä kuluttajalle henkilökohtaisesti, kirjallisesti tai sähköisesti siten, että kuluttaja voi tallentaa ja toisintaa ne muuttumattomina.

Lisäksi markkinaoikeus kielsi Oy Atlas-Invest Ab:tä kuluttajiin kohdistuvassa matkapuhelimen tekstiviestien välityksin haettavien pikaluottojen markkinoinnissa:

  • käyttämästä seuraavaa tai siihen rinnastettavaa mainoslausetta: ”Rahat tilillesi minuutissa kellon ympäri” ja
  • markkinoimasta ja tarjoamasta sopimattomasti kulutusluottosopimuksia siten, että rahat maksetaan aikaisemmin kuin kello 7.00 jälkeen, jos lainaa haetaan ja se myönnetään kello 23.00 ja 7.00 välisenä aikana.

Kunkin kiellon tehosteeksi asetettiin 50.000 euron uhkasakko.

Oy Atlas-Invest Ab myönsi niin sanottuja pikavippejä, joita voi tilata tekstiviestillä tai verkkohakemuksella. Pikavipin sai tilille muutamassa minuutissa mihin vuorokauden aikaan tahansa. Yhtiö tarjosi kuluttajaluottoja kuluttajille etäpalveluna, joko matkapuhelimella tai tietoverkossa. Etäpalveluna markkinoitavat luotot olivat nopeasti saatavia Suoravippi- ja Hetiluotto-nimisiä alle kolmen kuukauden pituisia lyhytaikaisia lainoja. Kuluttaja teki lainasopimuksen matkapuhelimella tai tietoverkossa etäsopimuksena siten, etteivät sopimuskumppanit kohtaa.