Aggressiivinen osakkeiden markkinointi

Päivämäärä

13.6.2008

Diaarinumero

KUV/8290/43/2008

Osapuolet

Rentmar Oy

Tiivistelmä

Markkinaoikeuden päätös (MAO:256/08) annettu 13.6.2008. Lainvoimainen.

Markkinaoikeus kielsi Rentmar Oy:tä vastaisessa kuluttajiin kohdistuvassa markkinoinnissa:

  1. kutsumasta kuluttajia noutamaan arpajaisvoittoa ilmoittamatta selkeästi, että kyse on osakkeiden esittely- ja myyntitilaisuudesta;
  2. tarjoamasta kuluttajille Rental Erikoisautovuokraamo Oy:n osakkeita ehdolla, että kauppasopimus tehdään esittely- ja myyntitilaisuudessa, jollei ostajalle varata sopimusehdoissa mahdollisuutta peruuttaa tekemäänsä sopimusta yksipuolisella tahdonilmaisulla kymmenen päivän kuluessa siitä päivästä, jona molemmat osapuolet ovat allekirjoittaneet sopimuksen.

Kiellon tehosteeksi asetettiin 100.000 euron uhkasakko.

Rentmar Oy oli markkinoinut kuluttajille Rental Erikoisautovuokraamo Oy:n B-sarjan osakkeita yhdeksän kappaleen erissä 4.500 euron hintaan. Kaupan kohteena olevat osakkeet oikeuttivat osakkeenomistajan käyttämään Rental Erikoisautovuokraamo Oy:n auto- ja muuta kalustoa.

Rental Oy järjesti eri tilaisuuksissa ja kauppakeskuksissa arpajaisia, joiden voittona oli koeajo Rental Erikoisautovuokraamo Oy:n ajoneuvokalustolla. Kun kuluttaja saapui liikkeeseen lunastaakseen voiton, tilaisuus muuttui Rental Erikoisautovuokraamo Oy:n B-osakkeiden myyntitilaisuudeksi. Myyjä esitteli kohdetta pääasiallisesti suullisesti ja edellytti päätöksentekoa esittelytilaisuuden yhteydessä. Kuluttajalle ei annettu selkeää tietoa osakkeen omistukseen liittyvistä oikeuksista ja velvollisuuksista.