Wolt avstod från konkurrensbegränsande villkor under KKV:s utredning – kommande rapport avslöjar förändringarnas effekter

Konkurrens- och konsumentverket (KKV) ingrep i Wolts avtalsvillkor som kunde ha lett till en koncentration av marknaden och en försämring av konkurrensen på marknaden för matbeställnings- och leveransplattformar. Detta skulle ha försvagat både restaurangernas och konsumenternas ställning. Wolt ändrade sina villkor under utredningen. KKV analyserar för närvarande effekterna av villkorsändringarna på marknadens funktion och publicerar resultaten i slutet av året.

KKV inledde 2022 en egen initiativutredning för att undersöka om de exklusivitets- och prisparitetsvillkor som Wolt tillämpade var i strid med konkurrensreglerna och om de kunde leda till en koncentration av marknaden och utestängning av konkurrenter.

Restauranger som ingick exklusivitetsavtal med Wolt förband sig att inte sälja mat på andra beställningsplattformar än Wolt. I utbyte tog Wolt ut en lägre försäljningskommission från restaurangerna och förband sig att investera i bland annat restaurangernas marknadsföring.

Enligt prisparitetsvillkoret fick priserna på produkter som såldes på Wolts plattform inte vara högre än de priser som restaurangen tog ut från kunderna på sina egna försäljningsställen. Villkoret ingick i majoriteten av Wolts restaurangavtal.

Plattformarnas roll i försäljningen av restaurangmat har snabbt ökat. Det är typiskt för digitala plattformmarknader att marknaden lutar (eng. tipping) till förmån för ett starkt positionerat företag som lyckas attrahera både tjänsteleverantörer och användare, i Wolts fall restauranger och konsumenter. Då blir plattformen så attraktiv för både tjänsteleverantören och användaren att det blir svårt för andra aktörer att konkurrera med plattformen.

I Finland verkar endast två företag på marknaden för matbeställnings- och leveransplattformar, Wolt och Foodora. Wolt är marknadsledande i Finland med en marknadsandel på cirka 70–80 procent.

"På grund av de särskilda egenskaperna hos digitala plattformmarknader har villkoren som tillämpas av starka plattformar varit av intresse för internationella konkurrensmyndigheter. Man strävar efter att ingripa i konkurrensbegränsande villkor i tid för att marknaderna ska förbli konkurrensutsatta och inte luta sig mot ett enskilt företag."

Specialsakkunnig Laura Kariranta

Data-analys avslöjade tecken på marknadens lutning

KKV undersökte försäljningsdata från Wolt och Foodora för att se hur exklusivitetsavtalen påverkade konsumenternas köp och kundövergångar mellan plattformarna. Analysen visade att kunder tydligt oftare följde med en restaurang som ingått exklusivitetsavtal från Foodora till Wolt än vice versa. Dessutom flyttade kunderna från restauranger som övergick till exklusivitet med Wolt betydligt fler av sina andra köp till Wolt. På grund av Foodoras exklusivitetsavtal uppstod inte en motsvarande effekt. Genom kundövergångarna koncentrerade många restauranger, som inte ingått exklusivitetsavtal med någon av plattformarna, sin plattformsförsäljning till Wolt. Övergångarna av kunder och restauranger återspeglades i en ökning av Wolts marknadsandel.

"Om exklusivitetsavtalen hade fortsatt, hade det funnits en risk för att marknaden skulle ha koncentrerats till Wolt, som redan hade en stark ställning. Detta skulle ha försvagat restaurangernas ställning. Utan konkurrenstryck skulle Wolt inte ha haft incitament att konkurrera om restaurangerna, till exempel med lägre kommissioner."

Specialekonomist Janna Öberg

Restaurangerna har nu större frihet att prissätta

Prisparitetsvillkoren är i grunden problematiska, eftersom de begränsar företagens prissättningsfrihet och kan höja försäljningspriserna på produkter. Wolt tar ut en försäljningskommission på cirka 20–30 procent från restaurangerna för försäljningar som görs via plattformen. Eftersom restaurangerna inte kunde sälja matportioner till högre priser på Wolt än på sina egna försäljningsställen på grund av prisparitetsvillkoret, tvingades de antingen att Överföra den komission som Wolt tog ut till alla sina priser eller att sänka sina marginaler.

KKV undersökte genom en enkät riktad till restauranger hur prisparitetsvillkoret påverkade restaurangernas prissättning. Vissa av de restauranger som svarade på enkäten uppgav att de hade höjt sina priser eller börjat erbjuda ett annat sortiment på sina egna försäljningsställen än på plattformen.
”Avskaffandet av prisparitetsvillkoret ger nu restaurangerna större frihet att bestämma priserna på sina produkter i olika försäljningskanaler”, konstaterar specialsakkunnig Laura Kariranta.

KKV utreder effekterna av villkorsändringarna

KKV meddelade i februari 2024 i en preliminär bedömning till Wolt att de exklusivitets- och prisparitetsvillkor som användes var i strid med konkurrensreglerna. Wolt meddelade att de skulle avstå från villkoren senast i oktober 2024. KKV beslutade att avsluta utredningen om Wolt i maj 2025 efter att ha fått Wolts redogörelse om att de hade avstått från att använda dessa villkor i sina avtal.

Restauranger som verkar på plattformen har nu större frihet att bestämma över sina egna försäljningskanaler och prissättning. KKV undersöker för närvarande vilka effekter villkorsändringarna har haft på konkurrenssituationen mellan plattformarna. Utredningen publiceras under slutet av året.

KKV kommer även framöver att följa utvecklingen på de digitala plattformmarknaderna och ingripa vid behov mot konkurrensbegränsande villkor.

KKV:s beslut (på finska)

Läs om KKV:s användning av ekonomiska metoder och analysen av matplattformmarknaderna på KKV:s blogg: Wolts exklusivitetsavtal hotade konkurrensen mellan digitala matplattformarna (på finska)

Mer information:

Laura Kariranta

Specialsakkunnig

Janna Öberg

Specialekonomist