Virhe käytetyssä asunnossa
Tiedonantovirheet
Piilevä virhe
Taloyhtiön vastuu
Hyvitysvaatimus
Kaupan purkaminen
Virheestä valittaminen
Virhe käytetyssä asunnossa
Käytetyssä asunnossa on virhe, jos
- se ei vastaa sovittua
- se ei vastaa tietoja, jotka myyjä on ennen kaupantekoa antanut asunnosta ja joiden voidaan ajatella vaikuttaneen kauppaan
- myyjä on jättänyt kertomatta tiedon, joka todennäköisesti olisi vaikuttanut kauppaan tai kauppahintaan
- se on varustukseltaan, kunnoltaan tai muilta ominaisuuksiltaan merkittävästi huonompi kuin mitä ostaja on voinut perustellusti odottaa
- virhe on myös se, jos myyjä on antanut alueen ympäristöstä tai palveluista virheellisen tai harhaanjohtavan tiedon tai jättänyt merkittävän tiedon kokonaan antamatta
- jos myyjänä on yritys, virheenä pidetään myös sitä, ettei myyjä ole noudattanut asetusta asuntojen markkinoinnissa annettavista tiedoista
Käytetyn asunnon virheen arvioinnissa keskeistä on sopimuksen sisältö, myyjän antamat tiedot sekä ostajan tarkastusvelvollisuus.
Käytetty asunto tai kiinteistö ei ole uusi. Vastaremontoitu asunto maksaa enemmän kuin sellainen, jossa asumisen jäljet näkyvät. Myyntihinnoissa otetaan yleensä huomioon myös se, että taloyhtiöön on tulossa suuria remontteja, jotka vaikuttavat yhtiövastikkeisiin.
Käytetyn osakehuoneiston myyjä on vastuussa asunnon virheistä kahden vuoden ajan. Erityistapauksissa, joissa myyjä on menetellyt törkeän huolimattomasti tai kunnianvastaisesti ja arvottomasti, valitusaika voi pidentyä.
Myyjän on kerrottava merkittävät virheet
Jos myyjä salaa selkeän virheen, hän voi joutua siitä jälkikäteen vastuuseen. Myyjän ei kuitenkaan tarvitse erikseen esitellä esimerkiksi maton alla olevaa parketin naarmua. Ostajan pitää huomata se ennakkotarkastuksessa
Asunnosta markkinoinnissa annetut tiedotkin vaikuttavat virheen arvioimiseen. Jos esitteessä on kunnon kohdalla merkintä
- ”Hyvä”, ostajalla on oikeus odottaa saavansa hyväkuntoisen asunnon
- ”Tyydyttävä” ja ”Välttävä” merkinnät viittaavat yleensä ainakin pintojen korjaustarpeisiin tai rakennuksen ikääntymiseen
Myyjä vastaa ostajalle kaikista tiedoista, jotka ostajalle on annettu - myös isännöitsijäntodistuksen tiedoista. Huoneistoa koskeva yhtiön velkaosuus tai yhtiövastike on ilmoitettava oikein. Myyjän on myös kerrottava tulossa olevista, merkittävistä peruskorjauksista, jotka nostavat yhtiövastiketta.
Jos myyjä joutuu antamaan ostajalle hinnanalennusta isännöitsijäntodistuksen väärän tiedon vuoksi, hän voi vaatia korvausta taloyhtiöltä tai isännöitsijältä. Kuluttajaviranomaisilla ei yleensä ole toimivaltaa käsitellä taloyhtiön ja osakkaan välistä riitaa. Jos riita koskee isännöitsijäntodistuksessa olevia vääriä tietoja, joista aiheutuu myyjälle vahinkoa, myyjä voi viedä taloyhtiön tai isännöitsijän vastuuta koskevan asian kuluttajariitalautakunnan käsiteltäväksi.
Piilevä virhe
Käytetyn asunnon kaupassa valitus koskee usein virhettä, josta myyjä ei ole tiennyt eikä ostajakaan ole voinut sitä ennen kaupantekoa havaita. Kuntotarkastuksetkaan eivät välttämättä tuo esiin piilevää virhettä.
Sekä piilevien virheiden että korjauskustannusten pitää olla merkittäviä ennen kuin myyjä on niistä vastuussa.
Taloyhtiö vastaa rakenteista
Jos asunnosta löytyy virhe, esimerkiksi kosteusvaurio, nyrkkisääntö on se, että taloyhtiö vastaa rakenteiden korjauskuluista ja asunnon omistaja pintojen korjauksesta. Tällaisessa tilanteessa myyjältä ei siis automaattisesti kannata vaatia hyvitystä.
Poikkeuksena ovat esimerkiksi paritaloyhtiöt tai historialliseen rakennuskantaan perustetut taloyhtiöt, joissa yhtiöjärjestys saattaa poiketa normaalista. Niissä omistajan korjausvastuu voi olla laajempi kuin tavallisissa taloyhtiöissä.
Yleisin seuraus virheestä on hinnanalennus
Hyvitysvaatimus on esitettävä aina asunnon myyjälle - ei kiinteistönvälittäjälle tai taloyhtiön isännöitsijälle. Virheilmoituksessa on esitettävä virhe sekä siihen perustuvat rahalliset vaatimukset.
Yleisin seuraus virheestä on alennus kauppahinnasta. Käytetyn asunnon kaupassa ostaja ei voi vaatia myyjää korjaamaan virhettä. Myyjällä ei ole oikeutta korjata virhettä välttyäkseen hinnanalennukselta.
Jos ostaja valittaa virheestä, hänen
- on valitettava myyjälle
- kannattaa ottaa yhteyttä myös isännöitsijään ennen virheen korjaamista. Jos virhe ulottuu rakenteisiin, isännöitsijältä voi kysyä, mikä osuus korjauksesta kuuluu taloyhtiön vastuulle
- on varattava myyjälle mahdollisuus tulla toteamaan virhe
- kannattaa ottaa kuvia virheestä ennen korjausta mm. mahdollisia kiistatilanteita varten
- kannattaa pyytää kirjallisia tarjouksia virheen korjaamisesta, mieluiten useammalta korjausfirmalta
Myyjältä vaadittavassa hinnanalennuksessa kannattaa olla realistinen. Se vastaa harvoin täysimääräisesti korjauskustannuksia, koska korjauksessa kyseinen kohta tulee uutta vastaavaan kuntoon ja asunnon arvo nousee kaupantekohetkeen verrattuna.
Jos virheestä on aiheutunut vahinkoa, ostajalla saattaa joissakin tapauksissa olla oikeus myös vahingonkorvaukseen.
Kaupan purkaminen on harvinaista
Kaupan purkaminen edellyttää myyjän olennaista sopimusrikkomusta. Kynnys kaupan purkamiseen on kuitenkin korkea.
- Jos asunnon virhe voidaan korjata, kauppaa ei voi purkaa.
- Jos virheen merkitys ei ole kovin suuri, kauppaa ei voida purkaa, vaikka virhe ei olisikaan korjattavissa, ja ostajan on tyydyttävä hinnanalennukseen.
Virheestä valittaminen
Tee valitus (reklamaatio) mahdollisimman pian virheen havaitsemisesta.Vaatimus kannattaa esittää mahdollisten riitatilanteiden selvittämisen helpottamiseksi kirjallisesti.
Hyödynnä verkkosivujemme ohjeiden lisäksi reklamaation tekemisessä reklamaatioapuria tai valituslomakkeita.
Reklamaation tekeminen
Jos valituksesi yritykselle ei tuota toivomaasi tulosta, ota yhteyttä kuluttajaneuvontaan.
Kuluttajaneuvonta