Harhaanjohtava alennusmyynti

Päivämäärä

27.6.2016

Diaarinumero

KKV/551/14.08.01.02/2015

Osapuolet

Maskun Kalustetalo Oy

Tiivistelmä

Markkinaoikeuden päätös MAO:385/16 annettu 27.6.2016. Lainvoimainen.

Markkinaoikeus tuomitsi markkinaoikeuden päätöksessä nro MAO:655/09 Maskun Kalustetalo Oy:lle määrätyn kiellon tehosteeksi asetetun 100 000 euron uhkasakon Maskun Kalustetalo Oy:n maksettavaksi täysimääräisenä.

Kiellon tehosteeksi asetettiin aikaisempaa korkeampi, 200 000 euron uhkasakko.

Lisäksi markkinaoikeus kielsi Maskun Kalustetalo Oy:tä

a) muiden kalusteiden – paitsi jo aiemman kiellon piirissä olevien sohvien – markkinoinnissa käyttämästä alennusmyyntiä nimenomaisesti tarkoittavia ilmaisuja tai ilmaisuja, jotka mainoksessa esitettyinä aikaansaavat vaikutelman alennusmyyntimarkkinoinnista siten, että ilmoitusaika ylittää kolmen kuukauden ajan kalenterivuosittain;

b) esittämästä kalusteiden markkinoinnissa väitettä, että tarjoustuote on tarjolla tietyllä hinnalla vain lyhyen rajoitetun ajan, jos samaa tuotetta myydään samaan hintaan välittömästi tai lähes välittömästi tarjouksen voimassaoloajan jälkeenkin.

Uuden kiellon kohtaa a on noudatettava 200 000 euron sakon uhalla ja kohtaa b 100 000 euron sakon uhalla.

Alennusmyyntimarkkinoinnin toistuvuus 2014 on ollut omiaan hämärtämään kuluttajan käsitystä Maskun Kalustetalo Oy:n hintojen normaalitasosta ja sen myötä alennuksesta koituvasta tosiasiallisesta hyödystä.

Markkinoinnissa käytetyt hinta- ja alennusilmaisut sekä tarjousten ajallista rajausta koskevat ilmaisut ovat antaneet perättömän vaikutelman siitä, että kaluste on tarjolla alennetulla hinnalla vain hyvin rajoitetun ajan. Tosiasiassa rajoitetut tarjoukset toistuvat kerta toisensa jälkeen.