Flygförbud för Boeing Max-plan – information om passagerarnas rättigheter

Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet EASA har utfärdat flygförbud tills vidare för flygplansmodellerna Boeing 737 Max 8 och Max 9. I Finland används dessa flygplan av Norwegian, TUI, Turkish Airlines, Fly Dubai och Icelandair.

Om ditt flyg ställs in kan du antingen välja att få pengarna tillbaka eller en annan rutt. I det senare fallet måste flygbolaget erbjuda ett ersättande flyg med motsvarande villkor till destinationen så fort som möjligt eller vid en senare tidpunkt som passar dig om det finns platser. Du har ändå inte rätt till schablonersättning eftersom det är frågan om ett undantagsförhållande.

Om den inställda flygresan är en del av en paketresa och researrangemangen ändrar jämfört med det som avtalats, kan du få rabatt på grund av problemet. Om resan ställs in helt och hållet får du pengarna tillbaka. Du kan också själv avboka resan om researrangemangen ändras väsentligt från det som avtalats. En sådan situation är till exempel om ändringen av transportmedel förlänger resetiden betydligt eller om ändringarna i avgångs- eller ankomsttiderna orsakar betydande besvärligheter eller tilläggskostnader som till exempel nya transport- eller logiarrangemang

Följ informationen som ditt flygbolag och din resebyrå ger och säkerställ att de har dina aktuella kontaktuppgifter. Aktuell information om flygförbudet får du också på Traficoms och Finavias webbplatser.