Kom ihåg din rätt vid inställda flyg, tåg och bussar

Storprotesten som ska ordnas fredagen den 18 september har en omfattande inverkan på kollektivtrafiken i Finland. Under protesten har du som konsument i huvudsak samma rättigheter som vid andra förseningar och inställda avgångar. Det lönar sig också att följa med trafikidkarnas information om hur läget utvecklas och eventuell ersättningspraxis.

Flyg

Vid inställt flyg har du rätt att välja återbetalning av biljettpriset, ombokning eller resa vid en senare tidpunkt:

  • Vid ombokning ska flygbolaget erbjuda dig ett ersättande flyg på motsvarande villkor till resmålet 1) så fort som möjligt, varvid du medan du väntar på det nya flyget har rätt till assistans 2) vid ett senare datum som du finner lämpligt (t.ex. om en vecka), beroende på platstillgång.
  • Återbetalning av biljettpriset inom 7 dagar. Flygbolaget ska återbetala biljettpriset om du bestämmer att inte resa. Om flygresan med tanke på din ursprungliga resplan inte längre är till någon nytta, kan du även under en mellanlandning besluta att inte resa och kräva återbetalning av hela biljettpriset. Då har du även rätt till en gratis returflygning till avgångsorten på biljetten. När du väljer att annullera flygresan, avstår du från din rätt till assistans.

När ett flyg försenas har du rätt till assistans. Om förseningen är längre än fem timmar, och om resan inte längre tjänar något syfte i förhållande till den ursprungliga resplanen, ska du också ges möjlighet att välja återbetalning av biljettpriset. Rätt att söka schablonersättning finns inte vid annulleringar och förseningar som beror på en opinionsyttring eller motsvarande situation.

Följ med informationen från ditt flygbolag och försäkra dig om att resebyråer och flygbolag har din kontaktinformation. Reseinformation som gäller Finnairs flyg finns här.

När det gäller paketresor borde resebyrån/researrangören kontakta de kunder vilkas flyg kan påverkas av opinionsyttringen.

Tåg

Opinionsyttringen stoppar merparten av VR:s tågtrafik fredagen. Tåg både i när- och fjärrtrafik påverkas. Följ VR:s information.

Om ett VR:s tåg i fjärrtrafik ställs in på grund opinionsyttringen, kan du kräva återbetalning av biljettpriset eller avtala om att använda biljetten vid en annan tidpunkt.  Den som reser med VR:s periodbiljett kan ansöka om återbetalning av värdet för fredagen den 18 september.

Bussar i fjärrtrafik och närtrafik

Om din busstur ställs in, begär pengarna tillbaka för på förhand betalda biljetter eller försök byta biljetten till en annan tidpunkt.

Protesten stoppar merparten av HRT:s lokalbusstrafik, samt metro- och spårvagnstrafiken totalt på fredagen. HRT:s lokaltrafik återgår till det normala från och med lördagsmorgonens morgontrafik. HRT ersätter en dag för periodbiljetter som gällt den 18 september. Följ HRT:s information.

Även i övriga städer som berörs av opinionsyttringen har den som reser med periodbiljett rätt till en ersättning som motsvarar en dag.