Baserat på de kontakter som Konsumentombudsmannen mottagit från konsumenterna, sålde Seron Oy solpaneler och solcellssystem till konsumenter i deras hem med påtryckande försäljningssätt och felaktig information. Konsumenterna hade också svårt att utöva sin rätt att ångra köpet. Dessutom fanns det brister i Serons kundservice, och företaget agerade inte alltid lagligt när de krävde ersättning från konsumenterna för ångrat köp.
Konsumentombudsmannen och KKV:s konsumentrådgivning fick rapporter från konsumenterna om att Seron sålt solpaneler och solcellssystem till konsumenter till relativt höga priser, trots att konsumenterna varken behövde dem eller förstod betydelsen av affären.
Konsumenterna upplevde försäljningssituationerna i hemmet som påtryckande, och försäljningen kunde pågå under lång tid. I vissa fall avslutade inte Serons säljare försäljningen eller lämnade inte, trots att konsumenten uttryckt att de inte ville köpa något. Enligt rapporterna riktades det påtryckande förfarandet även mot äldre och minnessjuka konsumenter.
Under försäljningssituationerna fick konsumenterna osann och vilseledande information, vilket ledde till att de ingick hemförsäljningsavtal med Seron. Det påstods till exempel att konsumenternas redan befintliga apparater var trasiga eller behövde uppgradering, trots att det senare visade sig att de fungerade till och med bättre än de apparater som såldes av Seron.
Konsumenterna fick också felaktig information om fördelarna med Serons apparater och kostnaderna för avtalet.
”Hemförsäljning är alltid en överraskande situation där det är svårt eller omöjligt för konsumenten att jämföra den sålda produkten eller dess pris. Säljarna bör därför särskilt respektera konsumentens önskan att överväga sitt beslut och även beakta konsumentens beslutsförmåga. Vid behov bör man helt avstå från affären.”
Konsumenterna hade också svårigheter att ångra affären. Dessutom krävde Seron från vissa konsumenter obefogade eller för stora ersättningar för ångrat köp. Konsumenterna hade svårt att få kontakt med Serons kundservice för att lösa problemen.
Konsumentombudsmannen konstaterade att Serons förfarande vid hemförsäljning hade varit aggressivt och otillbörligt enligt konsumentskyddslagen. Konsumentombudsmannen krävde att Seron i fortsättningen inte ska använda aggressiva förfaranden i hemförsäljningssituationer och att företaget ska ändra också de andra förfaranden som bedöms vara lagstridiga. Seron förband sig att följa konsumentombudsmannens krav.
Hemförsäljningsavtal kan i allmänhet ångras
Konsumenten har i princip rätt att fråndträda ett hemförsäljningsavtal genom att meddela näringsidkaren detta på ångerrättsblanketten eller på något annat eentydigt sätt senast 14 dagar efter det att ett tjänsteavtal ingicks eller, i fråga om ett avtal om varuförsäljning senast 14 dagar efter det att varan eller det sista varupartiet togs emot. Om det är fråga om regelbunden leverans av varor, ska ångermeddelandet göras senast 14 dagar efter det att det första varupartiet togs emot.
Enligt Konsumentombudsmannens observationer är hemförsäljning som försäljningssätt ofta förenad med problem. Konsumentombudsmannen har uppmärksammat de metoder som förekommer i hemförsäljningssituationer och har utarbetat riktlinjer där företag som bedriver hemförsäljning inom reparations- och renoveringstjänster påminns om sin skyldighet att ge konsumenten tillräcklig information om produkten samt att försäljning i konsumentens hem inte får vara påtryckande. Konsumentombudsmannen kommer även i fortsättningen att följa hemförsäljningsbranschen och ingripa vid behov mot lagstridiga metoder.
Mer om ämnet
Konsumentombudsmannens beslut 3.6.2025: Hemförsäljning av solpaneler och solcellssystem (på finska)