Koronatilanne herättää useita kysymyksiä ja huolta kuluttajissa. KKV seuraa tilannetta tiiviisti, ja kuluttajaoikeusneuvojat vastaavat nyt yleisimpiin tapahtumiin ja palveluihin liittyviin kysymyksiin, joita kuluttajat ovat esittäneet kuluttajaneuvontaan.
Seuraa lipunvälittäjän ja tapahtumajärjestäjän ohjeistusta. Jos asiasi on kiireetön, niin kannattaa odotella rauhassa. Monia asioita voi selvittää jälkikäteenkin.
Lue myös vastaukset matkustamiseen ja liikenteeseen liittyviin kysymyksiin
Koronavirus ja kuluttajan oikeudet
Jos tarvitset henkilökohtaista ohjeistusta, voit olla yhteydessä kuluttajaneuvontaan. Jos olet varannut tapahtumalippuja yrityksiltä, joiden kotipaikka on Suomen sijaan toisessa EU-maassa, Norjassa, Islannissa tai Isossa-Britanniassa, saat komission englanninkieliseltä sivulta tietoa tämänhetkisestä tilanteesta kuluttajan oikeuksien kannalta. Sivulle on koottu Euroopan kuluttajakeskusten vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin koronatilanteessa. Voit olla yhteydessä myös Euroopan kuluttajakeskuksen Suomen toimipisteeseen lisäneuvojen saamiseksi.
Tällä sivulla:
Tapahtumat
Konsertti ja teatteri peruuntuivat, saanko lippurahani takaisin?
Lähtökohta on, että tapahtuman peruuntuessa lipun hinta tulee palauttaa. Vaihtoehtoisesti voit neuvotella tapahtumajärjestäjän kanssa, miten lippua olisi mahdollista muulla tavoin myöhemmin hyödyntää. Jos liput on hankittu lipunvälittäjän kautta, sen veloittamia toimituskuluja ja palvelumaksuja ei yleensä ole oikeutta saada takaisin, vaikka tilaisuus peruuntuisikin.
Mikä on kohtuullinen aika saada lipun hinta takaisin, kun tapahtuma peruuntuu?
Asiaa ei ole säännelty laissa, mutta tapahtumajärjestäjän tai lipunvälittäjän on pyrittävä palauttamaan lipun hinta sinulle mahdollisimman nopeasti. Näin poikkeuksellisessa tilanteessa aika voi olla muutamia viikkoja, ja palautusta kannattaa odotella kärsivällisesti.
Kumpi on vastuussa rahojen palauttamisesta: tapahtumajärjestäjä vai lipunvälittäjä?
Jos rahat on tilitetty eteenpäin tapahtumajärjestäjälle, lipunvälittäjä ei ole vastuussa rahojen palautuksesta. Sinun kannattaa tutustua tapahtumajärjestäjän ja lipunvälittäjän ohjeistuksiin siitä, keneltä voit vaatia rahoja takaisin.
Tapahtumajärjestäjä tarjoaa rahojen palautuksen sijasta lahjakorttia – onko minun pakko hyväksyä se?
Jos sinulle tarjotaan lahjakorttia, voit harkita sen hyväksymistä. Lahjakortin pitäisi arvoltaan vastata ostamaasi tapahtuma- tai konserttilipun hintaa ja olla voimassa riittävän kauan. Sinulla on kuitenkin halutessasi aina oikeus saada lipun hinta rahana takaisin, eikä sinun voida edellyttää hyväksyvän lahjakorttia.
Millaisessa ajassa minun tulee palauttaa lippu takaisin sen myyneelle taholle, kun tapahtuma peruttiin tai siirrettiin?
Asiasta ei ole mitään selvää laissa määriteltyä aikarajaa. Palautusajan on oltava riittävän pitkä, jotta sinulla on mahdollisuus harkita tarjottuja vaihtoehtoja.
Vaikket olisi palauttanut lippua tapahtumajärjestäjän tai lipunvälittäjän asettamassa aikarajassa, ei tästä automaattisesti seuraa, ettetkö voisi enää hyvitystä vaatia. Kuluttajalla on aina oikeus reklamoida palvelun virheistä kohtuullisen ajan kuluessa. Kohtuullisena aikana on yleensä pidetty vähintään kahta kuukautta.
Festivaali siirtyi vuodella eteenpäin. Onko minun otettava vastaan uusi festivaalilippu, vaikka en haluaisi?
Ei ole. Sinulla on oikeus valita, haluatko rahasi takaisin vai haluatko käyttää lipun myöhempänä ajankohtana.
Olen ostanut kausikortin urheilutapahtumia varten, mutta kaikki tapahtumat ovat nyt katkolla. Voiko tämän vuoden kausikorttia siirtää seuraavalle kaudelle tai vuodelle?
Jos ostamaasi palvelua ei voida toteuttaa sovitulla tavalla, sinulla on oikeus saada palvelun virheen vuoksi hyvitystä, esimerkiksi hinnanalennusta. Suostumuksellasi on mahdollista myös sopia kausikortin voimassaolon jatkamisesta tai siirtämisestä myöhemmin käytettäväksi.
Olen hankkinut liput yhdistyksen järjestämään urheilutapahtumaan. Onko minulla oikeus saada rahat takaisin, kun yhdistys siirsi tapahtuman ensi vuoteen? En ole varma, pääsenkö osallistumaan tapahtumaan tulevana vuonna.
Urheiluseurojen ja muiden yleishyödyllisten yhdistysten järjestämiä maksullisia ja kaikille avoimia massaurheilutapahtumia, kuten esimerkiksi maratoneja, koskevat samat kuluttajaoikeudelliset periaatteet kuin muitakin tapahtumia. Sinulla on lähtökohtaisesti oikeus saada rahasi takaisin, kun järjestäjä peruu urheilutapahtuman tai sen ajankohta siirtyy.
Sopimusehto, jolla oikeutta rahapalautukseen on rajoitettu, voi olla kohtuuton. Näin on esimerkiksi silloin, jos tapahtuman uusi järjestämisajankohta ei sinulle jostain syystä sovi.
Palvelut
Kuntosali meni kiinni kuukaudeksi, mutta olen maksanut jäsenmaksut vuodeksi. Voinko saada ylimääräisen jäsenkuukauden kuluitta?
Voit neuvotella kuntosaliyrityksen kanssa jäsenyyden kuluttomasta pidentämisestä tai keskeytystä vastaavasta hinnanalennuksesta. Osa kuntosaliketjuista on edelleen auki, mutta niistäkin moni tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden jäsenyyden tilapäiseen jäädyttämiseen.
Jos pidät tarjottua hyvitystä riittämättömänä, voit reklamoida asiasta palveluntarjoajalle.
Kuulun urheiluseuraan, jonka toiminta on koronavirustilanteen takia keskeytetty. Voinko saada hyvitystä kausimaksuihin?
Seuran tai muun yhdistyksen jäsenyyteen liittyvät kysymykset jäävät kuluttajansuojalain ulkopuolelle. Asia tulee selvittää seuran sisällä.
Minulla on määräaikainen urheilukanavapakettitilaus. Mitkä ovat oikeuteni, kun kaikki urheilutapahtumat on toistaiseksi peruttu?
Urheilukanavien kohdalla palvelun pääsisältö muodostuu suorien ja uusien urheilutapahtumien lähettämisestä. Koska käytännössä kaikki palloilusarjat ja muu huippu-urheilu on keskeytetty, jää sopimuksenmukainen palvelu olennaisilta osin saamatta. Tämä voi oikeuttaa määräaikaistenkin sopimusten purkamiseen. Jos pakettiin sisältyy muitakin kuin urheilukanavia, sopimuksen purkamisen sijasta asia voidaan yleensä hyvittää hinnanalennuksella.
Useat palveluntarjoajat ovat oma-aloitteisesti alentaneet kuukausimaksuja tai tarjonneet urheilulähetysten tilalle vaihtoehtoisia sisältöjä. Voit itse harkita, tyydytkö näihin vastaantuloihin. Halutessasi voit reklamoida palveluntarjoajalle, jos pidät hyvitystapoja riittämättöminä.
Rinnekausi päättyi ilmoitettua aikaisemmin. Miten hiihtokeskukseen ostamani kausikortti hyvitetään?
Voit neuvotella hiihtokeskuksen kanssa esimerkiksi kausikortin käyttämättä jääneen voimassaoloajan siirtämisestä myöhemmäksi. Sinulla on kuitenkin halutessasi oikeus saada rahallinen hyvitys käyttämättä jääneestä osasta, jos vaihtoehtoinen järjestely ei sinulle sovi. Hyvityksen määrä edellyttää aina tapauskohtaista arviointia, johon vaikuttavat muun muassa kausikortin markkinoinnissa annetut tiedot.
Olen varannut juhlia varten juhlatilan ja/tai pitopalvelun, mutta juhlat peruuntuivat koronatilanteen vuoksi. Voinko saada maksamani rahat takaisin?
Sinun kannattaa tutustua juhlatilan vuokraajan ja pitopalvelun tarjoajan kanssa tehtyjen sopimusten ehtoihin, sillä mahdollisuutesi vaatia rahojen palautusta riippuvat sopimuksessa mahdollisesti olevista varausten muutos- ja peruutusehdoista. Kannattaa myös keskustella palveluntarjoajan kanssa eri vaihtoehdoista.
Sopimusehdot eivät saa kuitenkaan olla kohtuuttomia ja niitä voidaan tarvittaessa sovitella, jos ehdot johtaisivat kuluttajan kannalta kohtuuttomaan tilanteeseen.
Luotot ja maksaminen
Olen maksanut luottokortilla. Voinko saada rahani takaisin luottokorttiyhtiöltä?
Jos sinulla on oikeus saada rahasi takaisin myyjältä tai palveluntarjoajalta, voit vaatia rahojen palautusta halutessasi suoraan luottokortin myöntäneeltä pankilta. Luottokorttiyhtiö ei voi edellyttää sinun olevan ensisijaisesti yhteydessä esimerkiksi ostamasi palvelun tarjonneeseen yritykseen, vaan voit itse valita, kummalta taholta vaadit rahojen palautusta. Erityisesti tässä poikkeuksellisessa tilanteessa sinun kannattaa kuitenkin tarkistaa mahdolliset toimintaohjeet ja tiedot rahojen palautuksen aikataulusta palvelun tarjonneen yrityksen verkkosivuilta ennen kuin esität vaatimuksesi luottokorttiyhtiölle.
Jos olet saanut rahasi takaisin jo myyjältä tai palveluntarjoajalta, et voi pyytää rahojen palautusta luottokorttiyhtiöltä. Luottokorttiyhtiöllä ei myöskään ole velvollisuutta palauttaa sinulle enempää kuin se itse on saanut sinulta maksuina.
Pelkään, etten pysty maksamaan luoton lyhennystä sen eräpäivänä. Voinko neuvotella velkojan kanssa maksujärjestelyistä?
Jos koronavirus vaikuttaa takaisinmaksukykyysi, kerro siitä hyvissä ajoin luotonantajalle. Velkojien ja perintätoimistojen kanssa voi yleensä aina neuvotella erilaisista maksujärjestelyistä, ja yhteistyöhalua arvostetaan. On parempi yrittää sopia uusi maksuaikataulu kuin antaa viivästys- ja perimiskulujen kasvaa.
Järjestelymahdollisuuksia ovat muun muassa:
- eräpäivän siirtäminen
- kuukausierien pienentäminen ja laina-ajan pidentäminen
- sopiminen lyhennysvapaista jaksoista, joiden aikana voi maksaa pienimpiä ja kiireellisimpiä maksuja pois
- luottojen yhdistäminen, jolloin maksuaikaa voidaan pidentää ja kuluja vähentää
- koron tai viivästyskoron alentaminen.
Hyvä luotonanto- ja perintätapa edellyttää velkojilta ja perintätoimistoilta vastuullista suhtautumista maksujärjestelyihin erityisesti koronavirustilanteessa. Lisäksi luotonantajan tulee antaa kuluttajalle maksuviivästystilanteissa tietoa ja neuvoja maksuvaikeuksien syntymisen tai syvenemisen estämiseksi ja maksukyvyttömyystilanteiden hoitamiseksi.
Voiko luotonantaja eräännyttää luottoni viivästyksen perusteella?
Jos et maksa luottosi lyhennystä, luotonantaja voi vaatia koko jäljellä olevan luoton maksamista kerralla eli eräännyttää luoton. Luoton eräännyttäminen edellyttää, että siitä on mainittu sopimuksessa ja maksu on viivästynyt vähintään kuukauden ja on edelleen suorittamatta.
Eräännyttämisestä tulee myös lähettää kuluttajalle etukäteen ilmoitus, jolloin kuluttajalla on vielä mahdollisuus maksaa viivästynyt määrä. Kertaluotossa edellytyksenä on lisäksi, että viivästyneen määrän pitää olla
- vähintään 10 prosenttia luoton alkuperäisestä määrästä
- vähintään 5 prosenttia luoton alkuperäisestä määrästä, jos myöhässä on enemmän kuin yksi maksuerä
- sen pitää käsittää luotonantajan koko jäännössaatava tai
- viivästys on kestänyt vähintään kuusi kuukautta.
Jos kyseessä on tietyn ostoksen rahoittamiseksi myönnetty luotto, edellä olevat prosenttimäärät lasketaan luottohinnasta.
Luotonantajalla ei kuitenkaan yleensä ole oikeutta eräännyttää luottoa maksuviivästyksen perusteella, jos viivästyminen johtuu niin sanotusta sosiaalisesta suoritusesteestä eli kuluttajan sairaudesta, työttömyydestä tai muusta siihen verrattavasta hänestä riippumattomasta seikasta. Jos luotonantaja harkitsee luoton eräännyttämistä, luotonantajan on joka tapauksessa hyvää luotonantotapaa koskevan periaatteen mukaisesti suhtauduttava vastuullisesti maksujärjestelyihin.
Kannattaako minun kaikissa tilanteissa pitää tiukasti omista oikeuksistani kuluttajana kiinni?
Tilanne on varsin poikkeuksellinen ja vaikuttaa huomattavasti sekä kuluttajiin että yrityksiin. Kuluttajansuojalainsäädäntö antaa kuluttajalle tietyt oikeudet, mutta näihin oikeuksiin vetoaminen on jokaisen kuluttajan omassa harkinnassa.
Kannattaa joka tapauksessa varautua siihen, että asioiden selvittäminen kestää normaalia pidempään. Kaikissa tapauksissa ei voida varmasti sanoa, mihin olet oikeutettu ja minkälaista hyvitystä on pidettävänä riittävänä. Asiat kannattaa pyrkiä ratkaisemaan sovinnollisesti: poikkeustilanteessa sopuratkaisu voi olla parempi vaihtoehto kuin mahdollisesti pitkäkin riitely.
Monen yrityksen puhelinasiakaspalvelu on ruuhkautunut. Jos suinkin on mahdollista, kannattaa lähettää yhteydenotto sähköpostilla tai verkkosivujen yhteydenlomakkeella.
Jos asiasi ei ole kiireellinen, ei asiakaspalveluun välttämättä kannata olla heti yhteydessä, vaan voit seurata rauhassa tilanteen kehittymistä ja yrityksen yleistä tiedotusta.