Maksutavat

Myyjä voi yleensä päättää, millä maksutavoilla se ottaa maksuja vastaan. Tarjolla olevat vaihtoehdot eivät kuitenkaan saa olla kuluttajille kohtuuttomia.

Maksutavat myyjän päätettävissä

Myyjä voi yleensä päättää, millä maksutavoilla se ottaa maksuja vastaan. Tarjotut vaihtoehdot eivät kuitenkaan saa olla kuluttajille kohtuuttomia.

Jos maksamiseen ei kelpaa käteinen raha tai maksukortti, siitä on kerrottava erikseen jo markkinoinnissa.

Välttämättömyyspalveluissa oltava enemmän maksutapoja

Jos kyse on välttämättömyyspalveluista, kuten sähköstä, vedestä lämmöstä tai puhelinliittymästä, tarjolla on oltava eri maksutapoja. Myyjä ei voi evätä sinulta laajasti käytössä olevaa maksutapaa.

Voiko yritys tarjota maksutapana vain maksullista luottoa?

Tietyissä tilanteissa yrityksellä saattaa olla erityisen riskin vuoksi peruste vaatia maksamista luottokortilla. Näin on esimerkiksi auton vuokrauksessa ja hotellihuoneen tarjoamisessa, joissa yritys luovuttaa omaisuuttaan käyttöösi.

Jos luotolla maksaminen on ainoa myyjän hyväksymä maksutapa, myyjän on kerrottava asiasta sinulle etukäteen. Sinun on voitava jo markkinoinnin perusteella valita, haluatko ryhtyä luottokauppaan vai valitsetko toisen ostopaikan.

Luotto ei voi olla ainoa käytettävissä oleva maksutapa välttämättömyyspalveluiden tarjonnassa. Välttämättömyyspalveluiden saatavuus ei saa riippua luottokelpoisuudestasi.

Ennakkoon maksaminen on aina riski

Maksutavan valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota muun muassa maksamisen turvallisuuteen ja siihen, voitko rahat saada takaisin, jos myyjä ei toimi sovitulla tavalla. Esimerkiksi maksaessasi ennakolla, kannattaa arvioida kauppiaan luotettavuutta ja harkita, kuinka suuren riskin olet valmis ottamaan.

Mitä suurempi ostos, sitä enemmän on riskejä ostoksen etukäteen maksamisessa. Tavaraostosta ei yleensä kannata maksaa ennen kuin tavara on valmiina luovutettavaksi ja sinulla on ollut mahdollisuus tarkastaa tavara. Palvelua ei yleensä kannata maksaa ennen kuin palvelu on suoritettu.

Ennakkomaksaminen sisältää riskin, että yritys lopettaa toimintansa ennen kuin tuote on toimitettu. Ennakkoon maksaessasi menetät oikeuden pidättyä maksusta virhe- ja viivästystilanteissa.

Jos yritys tarjoaa maksutavaksi vain ennakkomaksua:

  • Kysy myös muita maksuvaihtoehtoja. Jos maksu tuotteen saamisen jälkeen ei käy, esimerkiksi kohtuullisen käsirahan käyttö on parempi vaihtoehto kuin koko hinnan maksaminen etukäteen. Valmismatkojen, talopakettien ja suurten kuluttajaurakoiden kohdalla ennakkomaksun turvaksi asetettava vakuus on laissa määrätty.
  • Käytä luottokorttia tai muuta ostosten rahoittamiseksi tarjottua luottoa. Tällöin voit vaatia maksua takaisin myös luottoyhtiöltä, jos yritys ei toimita ostosta tai siinä on virhe. Myös maksukortin debit-ominaisuudella maksettujen ostosten osalta voit vaatia hyvitystä korttiyhtiöltä, jos yhtiö on korttiehdoissaan tai muutoin tähän sitoutunut.
  • Mieti, voitko tehdä hankinnan muualta kohtuullisemmin ehdoin.

Yrityksille  

Ennakkomaksamisvaatimus on lähtökohtaisesti kohtuuton ehto kuluttajakaupassa, jollei ehdon käyttämiselle ole erityistä, perusteltua syytä. Pelkästään varmuuden vuoksi sitä ei voi käyttää.