Maksukortin katoaminen

Jos maksukorttisi katoaa, tee katoamisilmoitus kortin myöntäjälle viipymättä. Jos olet toiminut huolellisesti, et ole antanut korttia ulkopuolisen käyttöön, etkä ole viivytellyt katoamisilmoituksen tekemisessä, et ole vastuussa kortin luvattomasta käytöstä.

Ilmoita korttisi katoamisesta tai väärinkäytöstä heti

Kun havaitset korttisi kadonneen, tee katoamisilmoitus ilman aiheetonta viivytystä. Ohjeet ja puhelinnumero löytyvät muun muassa korttiehdoista. Puhelinnumero kannattaa tallentaa esimerkiksi matkapuhelimeen.

Katoamisilmoituksen tekemisen jälkeen korttia ei saa käyttää, vaikka se löytyisikin.

Älä säilytä korttiasi ja sen tunnuslukua samassa paikassa, esimerkiksi lompakossa. Älä myöskään luovuta korttia toiselle henkilölle. Varmista säännöllisesti, että kortti on tallella.

Kuka vastaa korttini väärinkäytöstä aiheutuneista vahingoista?

Voit joutua vastuuseen kortin katoamisesta, varkaudesta tai väärinkäytöstä, jos olet toiminut huolimattomasti, olet luovuttanut kortin ulkopuoliselle tai olet viivytellyt katoamis- tai väärinkäyttöilmoituksen tekemisessä.

Kun toimit huolellisesti, et vastaa kortin oikeudettomasta käytöstä. Sen sijaan lieväkin huolimattomuus aiheuttaa vastuun, joka rajoittuu 50 euroon. Jos sinun arvioidaan toimineen tahallisesti tai törkeän huolimattomasti, vastaat koko vahingosta itse.

Vastuusi esimerkiksi luottokortin käytöstä päättyy yleensä silloin, kun olet tehnyt ilmoituksen kortin katoamisesta tai oikeudettomasta käytöstä luotonantajalle tai luotonantajan ilmoittamalle taholle.

Jos korttiasi on käytetty oikeudettomasti eikä sinun katsota olevan tästä vastuussa, on pankin palautettava oikeudettoman maksutapahtuman rahamäärä tilillesi välittömästi ja viimeistään seuraavana työpäivänä siitä, kun pankki havaitsi maksutapahtuman tai sille ilmoitettiin maksutapahtumasta.

Nosto- ja maksurajat pienentävät rahallista vahinkoa

Tilien ja korttien nosto- ja maksurajat voivat estää suurempaa rahallista vahinkoa, jos maksukorttisi varastetaan tai muuten joutuu vääriin käsiin. Nosto- ja maksurajoja voi asettaa ja säätää pankin kautta.

Maksukortin käyttöön voi tehdä myös maantieteellisiä rajauksia ja asettaa verkkomaksamisen mahdolliseksi vain oman tarpeen mukaan.