Maksuhäiriömerkintä

Jos jätät laskun tai muun velan maksamatta, voit saada luottotietorekisteriin kirjattavan maksuhäiriömerkinnän. Pelkästään maksun myöhästyminen ei aiheuta merkintää. Ota ajoissa yhteyttä velkojaan tai perintäyhtiöön ja yritä sopia uudesta maksuaikataulusta, jos sinulla on vaikeuksia maksaa laskua tai velkaa eräpäivänä.

Milloin maksuhäiriömerkintä syntyy?

Velkoja tai perintäyhtiö lähettää yleensä perintäkirjeitä eli maksuhuomautuksia ja -vaatimuksia ennen maksuhäiriömerkinnän syntymistä. Pelkästään maksun myöhästyminen ei aiheuta maksuhäiriömerkintää.

Maksuhäiriömerkintä voi syntyä monin eri tavoin.

  • Velkoja voi ilmoittaa maksuhäiriömerkinnän luottotietorekisteriin, kun kuluttajaluoton maksu on myöhässä vähintään 60 päivää. Edellytyksenä on lisäksi, että maksuhäiriömerkinnän mahdollisuus on mainittu luottosopimuksessasi ja sinulle on lähetty vähintään 21 päivää ennen kirjallinen maksukehotus, jossa tämä uhka on mainittu.
  • Maksuhäiriömerkintä voi syntyä käräjäoikeuden ilmoituksesta, kun käräjäoikeus on antanut velkomustuomion, jossa sinut on määrätty maksamaan velka.
  • Maksuhäiriömerkintä voi syntyä ulosottovaiheessa.
  • Maksuhäiriömerkintä voi liittyä myös velkojen järjestelyyn.

Lue tarkemmin maksuhäiriön syntymisestä talous- ja velkaneuvojien sivuilta

Mitä vaikutuksia maksuhäiriömerkinnällä on?

Maksuhäiriömerkintä vaikuttaa elämääsi monella tavalla.

Esimerkkejä maksuhäiriömerkinnän seurauksista:

  • luottokorttiasi voidaan vaatia takaisin
  • luotonsaantisi vaikeutuu olennaisesti
  • osamaksusopimuksen tekeminen vaikeutuu
  • vuokra-asunnon ja vuokranantajan yleensä edellyttämän kotivakuutuksen saanti vaikeutuu
  • puhelinliittymä- ja vakuutussopimuksissa vaaditaan yleensä vakuutta tai ennakkomaksua
  • työpaikan saanti vaikeutuu erityisesti, jos työtehtävään liittyy taloudellista vastuuta.

Maksuhäiriömerkinnästä huolimatta sinulla on oikeus peruspankkipalveluihin, kuten verkkopankkitunnuksiin.

Kuinka kauan maksuhäiriömerkintä säilyy?

Velan maksaminen ei poista välittömästi maksuhäiriömerkintää luottotietorekisteristä, mutta velan maksaminen voi lyhentää maksuhäiriömerkinnän kestoa.
Maksuhäiriömerkinnät säilyvät rekisterissä pääsääntöisesti 2–3 vuotta. Uusi merkintä voi kuitenkin pidentää edellisen merkinnän kestoa.

Sinulla on oikeus pyynnöstäsi saada rekisteriin tieto velan maksamisesta sekä tieto maksuhäiriöön johtaneesta erityisestä syystä, esimerkiksi takausvastuusta. Sinun tulee olla valmis esittämään luotettava selvitys maksusta tai erityisestä syystä.

Näin saat tiedon maksuhäiriömerkinnästä

Luottotietoyhtiö eli luottotietoja ylläpitävä yritys lähettää sinulle ilman erillistä pyyntöä ilmoituksen ensimmäisestä nimellesi merkitystä maksuhäiriömerkinnästä.

Sinulla on oikeus saada tietoa maksuhäiriömerkinnöistäsi luottotietoyhtiöltä.

Lue lisää tietosuojavaltuutetun sivuilta

Lue lisää

Tietoa muun muassa talousvaikeuksissa auttavista toimijoista sekä laskureita taloudenhallinnan tueksi (esimerkiksi lainalaskuri ja budjettilaskuri sekä maksuvara- ja järjestelylainalaskuri).