Sari Valliluoto – Kartellien etsijä kilpailuvalvonnan ytimessä

Teen yhteiskunnallisesti merkittävää työtä KKV:n kartellivalvonnan johtavana asiantuntijana. Puutumme kartelleihin, jotta hinnat eivät nousisi tai laatu laskisi kuluttajien vahingoksi.

"Kartellien etsiminen on kuin salapoliisityötä. Kun löydämme tarkastuksilta jotain merkittävää materiaalia, tulee tunne, että olemme oikealla asialla. Työ on todella palkitsevaa - täällä olemme ikään kuin kilpailuvalvonnan ytimessä."

Työpäivieni sisältö vaihtelee todella paljon. Tehtäviini kuuluu esimerkiksi selvitystoimenpiteiden kuten yritystarkastusten valmistelua sekä tarkastuksilla kerätyn materiaalin läpikäymistä. Mikäli saamme riittävästi näyttöä kartellitoiminnasta, voimme esittää markkinaoikeudelle seuraamusmaksuja ja toiminnan kieltämistä.

Työni sisältää jonkin verran matkustamista ja yhteistyötä muiden maiden kilpailuviranomaisten kanssa.

Harjoittelun kautta kilpailuasioiden urapolulle

Opiskelin kauppatieteitä Tampereen yliopistossa ja pääaineenani minulla oli yritysjuridiikka. Aloitin korkeakouluharjoittelijana entisessä Kilpailuvirastossa ja siitä lähtien olen työskennellyt viraston kilpailuasioiden parissa.

Tärkein oppi omalla työurallani on varmastikin tiimityöhön panostaminen. Meillä on talossa erittäin ammattitaitoista porukkaa. On tärkeää osata koota oikeat henkilöt hoitamaan oikeita asioita. Lopputulos on huomattavasti parempi, kun on osattu hyödyntää erilaisten ihmisten erilaisia taitoja. Tiedän myös saavani apua, jos sitä tarvitsen.

Inhimillinen työaika – joustavasti töitä etänä tai virastolla

Vastapainoa työlle saan urheilusta, keikoista ja näyttelyistä. Vapaa-ajan ja työelämän yhteensovittaminen onnistuu KKV:ssä erinomaisesti.

Työajat ovat meillä inhimillisiä. Totta kai on hetkiä, jolloin työntekijän pitää joustaa, mutta ne ovat yksittäisiä tapauksia. Minulla onkin melko vapaat kädet organisoida työtäni itsenäisesti. Plussaa on ehdottomasti se, että KKV:ssä saa itse päättää, tekeekö töitä etänä vai virastolla.