Opi tunnistamaan huijaus

Huijauksille on yhteistä se, että sinua houkutellaan antamaan rahasi, henkilötietosi tai tili- ja luottokorttitietosi, etkä yleensä saa mitään vastineeksi tai tuote ei vastaa luvattua. Huijausten taustalla on usein ammattimainen rikollisuus.

Huijausten uhrien mahdollisuudet saada rahansa takaisin ovat usein heikot, joten parhaiten ongelmat välttää tunnistamalla vaarat ja suojautumalla oikein. Näiltä verkkosivuilta saat vinkkejä erilaisten huijausten torjumiseen.

Jos tarjous kuulostaa liian hyvältä, se on harvoin totta

Paras tapa suojella itseään on useimmiten terveen järjen käyttö. Jos tarjous kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se on harvoin totta. Kannattaa aina kysyä:

  • miksi juuri minua lähestytään
  • mitä minulta tosiasiassa halutaan
  • mitä riskejä minulle koituu, jos teen niin kuin kehotetaan.

Huijausten onnistumista lisää se, että niissä hyödynnetään usein tehokkaasti psykologisia keinoja:

  • Vedotaan ihmisten toiveisiin nopeasta rikastumisesta, elämän kohentumisesta tai laihtumisesta
  • Vedotaan auktoriteettiin
  • Kerrotaan, että tarjous on voimassa vain hyvin lyhyen aikaa tai tuotetta on tarjolla rajoitetusti
  • Annetaan jokin nimellinen lahja, jonka jälkeen kuluttaja tuntee olevansa vastapalveluksen velkaa ja tarjouksesta kieltäytyminen on vaikeampaa

Ota yhteyttä viranomaisiin

Tiedon välittäminen epäilyttävistä tapauksista on tehokkain keino katkaista huijauskierre ja saada asia myös viranomaisten tietoon.

Huijauksen kohteeksi joutumista ei kannata hävetä. Huijatuksi voi joutua kuka tahansa iästä tai koulutuksesta riippumatta. Kertomalla tarinasi voit ehkä auttaa toisia välttämään saman ongelman ja panemaan huijareiden toiminnalle pisteen.


Asiasanat: Huijaus
Päivitetty 7.5.2014 Tulosta

Auta torjumaan huijaukset