Liiketoiminta- ja sijoitushuijaukset

Tarjottiinko sinulle ainutlaatuista tilaisuutta ansaita paljon rahaa helposti ja nopeasti? Tai saitko sijoitusehdotuksen, joka kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta? Ole varuillasi – kyse on melko varmasti huijauksesta.

Verkostomarkkinointi

Verkostomarkkinointi on sallittua suoramyyntiä. Tavallisesti verkostomyyjäksi ryhtyvän on hankittava aloituspaketti, joka sisältää tarpeellista materiaalia ja pääsyn tukipalveluihin liiketoiminnan aloittamiseksi. Verkostomyyjän tulot perustuvat omaan ja oman alaverkoston myyntivolyymiin.

Verkostomarkkinoinnin piirissä tapahtuvissa huijauksissa verkostomyyjäksi haluavalle annetaan katteettomia lupauksia myyntituloista tai muista eduista. Älä luota sokeasti vakuutteluihin ja suosittelijoihin, jotka kertovat miten paljon ovat ansainneet. Tutki yrityksen taustat ja lue sopimusehdot huolellisesti.

Pyramidihuijaukset

Pyramidihuijaukset tehdään usein verkostomarkkinointiin verrattavalla tavalla. Pyramidipeli eroaa kuitenkin laillisesta verkostomarkkinoinnista siinä, että mukaan liittyvien tulot eivät riipu tuotteiden tai palveluiden myynnistä, vaan uusien jäsenien hankkimisesta ja heidän liittymismaksuistaan. Toisin sanoen, todellinen tarkoitus on kerätä rahaa aloituspakettinsa lunastavilta uusilta jäseniltä. Pyramidipelit ovat kiellettyjä Suomessa ja monessa muussa maassa.

 

Sijoitushuijaukset

Sijoitushuijaus voi olla houkutteleva sijoitustarjous esimerkiksi osakkeisiin, joukkolainoihin, kryptovaluuttaan, metalleihin tai vaihtoehtoisiin energiamuotoihin. Pidä mielessä, että korkeat tuottolupaukset sisältävät korkean riskin.

Huijauksen voi tunnistaa seuraavista merkeistä:

  • Sijoitus kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta.
  • Päätöksentekoa kiirehditään ja painostetaan.
  • “Vain juuri sinulle”, “rajoitettu erä”. Loistavaa sijoituskohdetta tarjotaan vain hyvin rajatulle joukolle.
  • Puhelu tai sähköposti tulee ulkomailta ja entuudestaan tuntemattomalta taholta. Asiointi tapahtuu yleensä englanniksi.
  • Palveluntarjoajalla ei ole toimilupaa. Tämä on ehkä varmin merkki huijauksesta. Sijoituspalvelujen tarjoamiseen Suomeen tarvitaan joko Finanssivalvonnan toimilupa tai toimilupa toisesta maasta ja Finanssivalvonnan notifioiminen sijoituspalvelujen tarjoamisesta Suomeen.