Hyväntekeväisyyshuijaukset

Hyväntekeväisyyshuijauksissa käytetään hyväksi ihmisten auttamishalua. Älä anna rahaa, jos keräyksen asianmukaisuudesta herää pienikin epäilys. Rehellisellä toimijalla on aina rahankeräyslupa.

Hyväntekeväisyyttä vai huijausyritys?

Hyväntekeväisyyshuijauksia esiintyy esimerkiksi puhelinmarkkinoinnissa. Vaikka puhelussa pyydettäisiin osallistumaan esimerkiksi johonkin tukitoimintaan, saattaa kyseessä olla tavallinen myyntipuhelu hyväntekeväisyyskeräyksen sijaan. Puhelussa sinua erehdytetään esittämällä, että kyseessä olisi lahjoitus, vaikka tosiasiassa sinulle myydään jokin tuote. Näissä tilanteissa maksamasi summa ei päädy hyväntekeväisyyteen.

Huijauksesta on kyse myös silloin, kun sinulle ei kerrota selvästi tai ollenkaan, että antamalla kertaluonteisesti rahaa, sinusta tuleekin esimerkiksi lehden kestotilaaja.

Onko keräyksellä rahankeräyslupa?

Rahankeräyksen edellytyksenä on, että kerääjä on hakenut rahankeräyslupaa Poliisihallitukselta tai tehnyt poliisilaitokselle ilmoituksen pienkeräyksen järjestämisestä. Laillisen keräyksen tunnistaa lupa- tai pienkeräysnumerosta.

Tarkista, onko lahjoituksen pyytäjällä rahankeräyslupaa. Näin voit varmistua, että rahat menevät puhelussa mainittuun tarkoitukseen.

Näillä kysymyksillä voit varmistua rahankeräysluvan laillisuudesta:

  1. Mikä on rahankeräysluvan saajan nimi ja luvan numero?
  2. Milloin ja missä keräys voidaan suorittaa?
  3. Mikä on luvan myöntänyt viranomainen?
  4. Mikä on kerättävien rahojen käyttötarkoitus?