Ikäihmiset huijauksen kohteena

Vaikka huijauksen uhriksi voi joutua kuka tahansa, varsinkin iäkkäämmillä ihmisillä on erityinen riski joutua huijausyrityksen kohteeksi. Ikäihmisen voi olla vaikea tunnistaa huijaus, esimerkiksi jonkin toimintakykyä alentavan tekijän, kuten muistisairauden takia. Tämän vuoksi läheisten on hyvä olla tietoisia eri huijausmuodoista.

Puhelinmyynti

Ikäihmiset tai heidän läheisensä ottavat usein yhteyttä kuluttajaviranomaisiin puhelinmyyntiin liittyvissä ongelmatilanteissa.

Yhteydenotot koskevat yleensä tilausansaa eli sitä, että kuluttajan on annettu ymmärtää, että hän tekee vain yhden edullisen kertatilauksen, kun kyse onkin ollut hintavasta kestotilauksesta.

Puhelinmyyntiin liittyy myös huijaus, jossa kuluttajalle lähetetään tuote ja lasku, vaikka tämä onkin ilmoittanut myyjälle, ettei halua tehdä tilausta lainkaan.

Huijauksia ovat myös tilanteet, jossa puhelinmyynti on naamioitu tutkimuksen tekemiseksi tai hyväntekeväisyyskeräykseksi.

Kotimyynti

Myös kotimyynnissä saattaa esiintyä huijauksia. Ikäihmiselle voidaan yrittää myydä esimerkiksi tarpeettomia tai ylihinnoiteltuja remontteja. Paras tapa suojautua tällaisilta ongelmilta on tutkia tarjousta rauhassa ja keskustella siitä tutun ja luotettavan henkilön kanssa. Sopimusta ei pidä koskaan allekirjoittaa harkitsematta eikä varsinkaan, jos myyjä kiirehtii tai painostaa.

Muistilista

  1. Liian hyvältä kuulostavat tarjoukset ovat yleensä huijauksia.
  2. Ilmaiset näytepakkaukset ja tutustumistarjoukset johtavat yleensä kestotilauksiin.
  3. Harkitse saamaasi tarjousta rauhassa. Puhu tutun ja luotettavan henkilön kanssa ennen kuin tilaat jotain tai allekirjoitat sopimuksia. Voi myös kysyä ohjeita kuluttajaneuvonnasta.
  4. Tarkista aina saamasi laskun aiheellisuus. Jos laskussa on epäselvyyksiä, ota yhteyttä laskun lähettäjään.
  5. Pankki tai mikään muukaan virallinen taho ei kysy ei koskaan kysy puhelimessa pankkitunnuksia.Jos haluat rajoittaa vastaanottamaasi markkinointia voit ilmoittautua posti- ja puhelinmyyntiä rajoittavaan suoramarkkinoinnin kieltopalveluun.  linkki