Lomaklubi- ja lomaosakehuijaukset

Lomaosakkeiden ja klubijäsenyyksien myyntihuijauksia esiintyy yleensä etelän rantakohteissa. Osakkeiden jälleenmyyntihuijauksen kohteeksi voi taas joutua ihan kotimaassakin. Varo, jos lomaosaketta tai klubijäsenyyttä markkinoidaan sijoituksena, jolle luvataan vuosikorkoa, huomattavia vuokratuottoja tai arvonnousua tai jos sinulle luvataan, että osake/jäsenyys on helppo myydä eteenpäin.

Muistilista lomaosakkeiden ja klubijäsenyyksien ostajalle

  1. Kenen kanssa teen sopimuksen ja mitä tiedät myyjästä? Selvitä yrityksen taustaa ja muiden kokemuksia.
  2. Älä luota suullisiin lupauksiin. Vaadi kaikki sovittu kirjallisena. Mahdollisessa ristiriitatilanteessa sinun voi olla vaikea todistaa myyjän suullisesti antamat lupaukset.
  3. Lue sopimusehdot huolellisesti. Älä milloinkaan laita nimeäsi sopimukseen, jota et ole ehtinyt lukea tai jonka sisältöä et ymmärrä. Pyydä paperit tarvittaessa mukaasi hotellille, jotta ehdit tutustua niihin rauhassa.
  4. Selvitä kaikki lomaosakkeen tai -klubin käytön kustannukset (alkusijoitus, käyttövastike, vuosittainen jäsenmaksu, lentomatkat jne.)
  5. Ei ennakkomaksuja! Älä suostu maksamaan mitään esittelytilaisuudessa tai ennen kuin peruuttamisaika (14 päivää) on päättynyt, sillä ennakkomaksujen pyytäminen on lainvastaista.
  6. Varmista myyjältä, että sinulla on peruuttamisoikeus, ja pyydä sitä koskeva sopimusehto kirjallisesti.

Jälleenmyyntihuijaus

Lomaosakkeille tai klubijäsenyyksille ei ole hyvin toimivia jälkimarkkinoita. Tämän tietävät myös huijarit, jotka käyttävät tilannetta hyväkseen. Suhtaudu kriittisesti jälleenmyyntiä koskeviin tarjouksiin, äläkä koskaan maksa ennakkoon. Ennakkomaksun ottaminen jälleenmyyntisopimusta tehtäessä on lain mukaan kiellettyä. Muista myös, että tarjoukset, joissa vanha lomaosake luvataan myydä, jos ostat ensin uuden ”jälleenmyyntiarvoltaan paremman” lomaosakkeen tai oman lomaosakeviikon kanssa perättäisen lomaosakeviikon, sisältävät tuntuvan riskin.