Pyramidipelit ovat laitonta rahankeräystä

Pyramidihuijaukset tehdään ketjukirjeeseen tai verkostomarkkinointiin verrattavalla tavalla ja niissä luvataan nopeaa ja helppoa rikastumista. Sinua saatetaan lähestyä sähköpostitse, kirjeitse tai puhelimitse. Saat ehkä kutsun sijoitusseminaariin ja suosittelijana voi toimia joku tuttusi.

Pyramidipelit saattavat näyttää ensisilmäyksellä normaalilta kaupankäynniltä tai sijoittamiselta. Pyramidipeli eroaa esimerkiksi laillisesta verkostomarkkinoinnista siinä, että mukaan liittyvien tulot eivät riipu tuotteiden tai palveluiden myynnistä, vaan uusien jäsenien hankkimisesta ja heidän liittymismaksuistaan.

Aloituspaketit ovat vain rekvisiittaa

Verkostomarkkinointia muistuttavissa pyramidipeleissä markkinoitavat tuotteet ovat vain rekvisiittaa, jotta toiminta näyttäisi lailliselta ja normaalilta. Itse tuotteet ovat ylihinnoiteltuja, huonolaatuisia, arvottomia tai hankalia myydä. Todellinen tarkoitus on kerätä rahaa aloituspakettinsa lunastavilta uusilta jäseniltä.

Pyramidipeliin liittyvä jäsen maksaa aloitus- tai muun maksun, joka menee pyramidissa ylempänä olevalle henkilölle. Hänen on puolestaan tarkoitus saada osuus hänen alapuolelleen liittyvien henkilöiden aloitusmaksuista.

Osallistujien taloudellinen hyöty edellyttäisi jäsenten määrän jatkuvaa kasvua. Todellisuudessa kaikki pyramidijärjestelmät hajoavat jossain vaiheessa kasvun loppuessa ja alatasoilla olevat menettävät sijoittamansa rahat.

Pyramidipelit ovat Suomessa rahankeräyslain perusteella laittomia ja ne ovat kiellettyjä myös muualla maailmassa.

Muistilista

  • Varo, jos sinua pyydetään mukaan toimintaan, josta saat tuloja rekrytoimalla uusia jäseniä tai sinulle sanotaan tulojesi kasvavan jäsenpohjan laajentuessa.
  • Varo, jos uusia jäseniä pyydetään ostamaan kalliita markkinointi- tai aloituspaketteja, joiden sanotaan takaavan hyvät tulot. Yleensä paketti koostuu lähinnä markkinointiaineistosta, sijoitusmenetelmän kuvauksesta tai muusta informaatiosta, jolla ei ole todennettavissa olevaa arvoa.
  • Ota selvää toimintaa markkinoivan tahon taustoista ja vaadi perusteluja markkinointiväitteille. Internetistä tai viranomaisilta saattaa löytää kriittistä tietoa toiminnasta. Se, että toimintaa ei löydy miltään varoituslistalta ei kuitenkaan itsessään ole tae luotettavuudesta. Positiiviset kokemukset toiminnasta keskustelupalstoilla taas saattavat olla markkinoijien sinne laittamia.
  • Varo, jos sinulle luvataan varmaa ja nopeaa rikastumista, vakuutellaan kyseessä olevan laillinen sijoitustoiminta ja vedotaan laveasti, miten se ja se poliisi, lääkäri ym. luotettavassa asemassa oleva henkilö on toiminnassa mukana. Ole kriittinen, jos tarkoitus on markkinoida ”ihmetuotteita”, joilla on ennennäkemättömiä laihduttavia ominaisuuksia, terveysvaikutuksia jne.
  • Jos tarkoitus on myydä tuotteita, selvitä tarkkaan mitä tuotteet ovat ja paljonko joudut sijoittamaan mennessäsi mukaan, mille kohderyhmälle ne on suunnattu sekä ovatko tuotteet kilpailukykyisesti hinnoiteltuja ja oikeasti houkuttelevia suurelle yleisölle.
  • Älä usko vilpittömästi vakuutteluihin ja suosittelijoihin, jotka kertovat miten paljon ovat ansainneet. Vaikka suosittelijana olisi ystävä tai sukulainen, sekään ei ole tae järjestelyn luotettavuudesta – ystävääsikin on saatettu huijata.
  • Älä suostu liittymään ja maksamaan aloitusmaksua ”sijoitusseminaarissa” tai muussa markkinointitilanteessa, jossa sinua painostetaan tekemään päätös. Vaadi aina harkinta-aikaa ja keskustele asiasta läheistesi kanssa ja etsi puolueetonta tietoa.

Yhteystieto

Jos epäilet että kyseessä on pyramidipeli tai liiketoiminnaksi verhottu rahankeräys, ole yhteydessä poliisihallituksen arpajais- ja rahankeräysvalvontaan.
Poliisihallituksen arpajais- ja rahankeräysvalvonta


Asiasanat: Huijaus, Lomaosake
Päivitetty 7.5.2014 Tulosta

Auta torjumaan huijaukset