Virhe asunnossa
Virheiden korjaus
Vakuudet ja niiden vapauttaminen
Virhe asunnossa
Uutena ostettu asunto on virheellinen, jos
- se ei vastaa sopimusta
- se ei täytä rakentamisen säännöksiä tai määräyksiä
- sitä ei ole rakennettu hyvän rakentamistavan mukaisesti, ammattitaitoisesti ja huolellisesti
- sen ominaisuuksista aiheutuu terveyshaittaa
- rakennus- tms. materiaali ei ole tavanomaista hyvää laatua
- asunto ei muuten vastaa asunnonostajan perusteltuja odotuksia
Uuden asunnon virhe ei ole pelkästään fyysinen vika asunnossa tai rakennuksessa. Virheestä on kyse myös silloin, jos asunto ei vastaa ennen kauppaa saatuja tietoja tai tärkeän tiedon antaminen on laiminlyöty. Virhe saattaa olla myös asunnon ympäristöstä, esim. kaavoituksesta tai palveluista annetuissa tiedoissa. Jos myyjä on antanut selvästi virheellistä tietoa yhtiövastikkeen tai asuntoa koskevan yhtiölainan suuruudesta, katsotaan myös virheeksi.
Virheet korjattava ilman kustannuksia
Asunnon ostajan pitää ilmoittaa myyjälle asunnon virheestä kohtuullisessa ajassa. Virheilmoitukseen pitää liittää vaatimus virheen korjaamisesta tai muusta hyvityksestä. Uuden asunnon vuositarkastuksessa riittää kuitenkin pelkän virheen ilmoittaminen.
- Ostajalla on oikeus vaatia, että virhe korjataan
- Myyjällä on puolestaan yleensä oikeus korjata virhe, vaikka ostaja vaatisi hinnanalennusta tai kaupan purkamista. Myyjä on velvollinen korjaamaan virheen kohtuullisessa ajassa ostajan virheilmoituksesta.
- Jotkut vähäiset virheet voidaan siirtää korjattavaksi vuositarkastuksen yhteydessä.
- Joissakin erityistapauksissa ostaja voi korjata virheen pikaisesti itse ja saada hyvityksen korjauskustannuksista myyjältä. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi viikonloppuna tapahtunut vesivuoto.
- Jos virhettä ei voida korjata tai sitä ei tehdä, ostajalla on oikeus vaatia virhettä vastaava hinnanalennus.
- Viimeisenä seurauksena mittavasta virheestä voi olla asuntokaupan purkaminen. Ostajalla voi olla oikeus saada virheen vuoksi myös vahingonkorvausta.
Vakuudet ja niiden vapauttaminen
Asuntokauppalaki määrää vakuuksien antamisen siltä varalta, että rakentaminen keskeytyy tai rakennuksessa on myyjän vastuulle kuuluva virhe.
Laissa on tarkat säännökset rakennusaikaisten ja rakentamisen jälkeisten vakuuksien suuruudesta ja vapauttamisen määräajoista. Rakentamisen aikainen vakuus vapautetaan aikaisintaan kolme kuukautta rakennuksen käyttöönottohyväksynnästä. Myyjä lähettää suostumukset vakuuden vapauttamiseen taloyhtiölle ja ostajille allekirjoitettavaksi. Rakentamisen aikaisen vakuuden tilalle asetetaan rakentamisvaiheen jälkeinen vakuus. Se vapautuu automaattisesti vuoden kuluttua vuositarkastuksesta.
Jos myyjä ei ole korjannut esimerkiksi vuositarkastuksessa havaittuja selkeitä virheitä
- ostaja tai taloyhtiö voi estää vakuuden vapauttamisen
- asia pitää viedä viipymättä kuluttajariitalautakunnan tai tuomioistuimen käsiteltäväksi. Vapautumista vastustavan on myös ilmoitettava asiasta vakuuden antajalle
Aiheettomasti – esimerkiksi pelkästään varmuuden vuoksi – vakuuden vapauttamista ei pidä estää. Virheen korjaamisesta kannattaa vielä neuvotella myyjän kanssa, esimerkiksi kuluttajaoikeusneuvojan avustuksella. Jos vakuus on pidätetty aiheettomasti ja vastoin kuluttajariitalautakunnan suositusta, vapauttamista vastustanut voi joutua maksamaan myyjälle vahingonkorvauksen.
Jos virhe on taloyhtiön yhteisissä tiloissa, yhtiö voi vaatia virheen korjaamista ja vahingonkorvausta. Kaupan purkua tai hinnanalennusta yhtiö ei voi vaatia. Kuluttajariitalautakunta voi käsitellä tällaisiin virheisiin liittyvät asiat taloyhtiön hakemuksesta.
Asunnonostajan hyväksi asetettavat vakuudet -linjaus