Tiivistelmiä kuluttajariitalautakunnan suosituksista, jotka käsittelevät kuluttajien autoista tekemiä valituksia.
Jakoketjuista yleensä
Jakoketju on ns. huoltovapaa osa eli sen pitäisi kestää koko auton oletettavissa oleva käyttöikä. Jakoketju toimii voitelujärjestelmän öljynpaineella. Kuluttajan vastuulla on kuitenkin huolehtia, että auton öljyt tarkastetaan säännöllisesti.
Jakoketjun venyminen ja kestoikä
Käytettynä ostetun auton jakoketju venyi ja aiheutti moottorivaurion 84 000 kilometrin jälkeen. Myyjän mukaan jakoketju oli kaupantekohetkellä kunnossa, sillä kuluttaja pystyi ajamaan autolla 10 000 kilometriä. Myyjä korvasi 1346 euroa ketjun aiheuttamien vaurioiden korjauskustannuksista.
Auton jakoketju ja autosta jakoketjun venymisen vuoksi rikkoutuneet osat kestävät auton normaalissa käytössä yleensä selvästi pidempään kuin ne olivat kestäneet (auto oli noin 4 vuotta vanha). Asiassa ei ollut näyttöä siitä, että kuluttaja olisi omalla toiminnallaan aiheuttanut vaurion.
Kuluttajariitalautakunta suositti 2 300 euron hinnanalennusta (auton kauppahinta 14 800 euroa). Korjauskustannuksiin (3 380 euroa) oli sisältynyt myös esim. moottoriöljyn ja jäähdytinnesteen hinnat, jotka olisivat joka tapauksessa tulleet kuluttajan maksettaviksi. Hinnanalennuksen määrässä huomioitiin lisäksi vian laatu, auton ikä ja auton ajomäärä. Auton viasta oli aiheutunut kuluttajalle myös 20 euron vianetsintäkulut ja lautakunnan arvion mukaan 10 euron puhelinkulut, jotka myös suositettiin korvattaviksi.
Jakoketjun kestoikä ja moottorivaurio
Käytettynä ostetun auton jakoketju venyi ja aiheutti moottorivaurion reilu vuosi kaupanteon jälkeen. Myyjä korvasi puolet korjauskustannuksista ja piti sitä riittävänä, sillä kuluttajan oli täytynyt varautua auton kuluneisuuteen.
Jakoketjun pitäisi kestää selvästi pidemmän aikaa kuin 99 000 km, joten kyse oli auton ennenaikaisesta vaurioitumisesta. Autoa oli huollettu huolto-ohjelman mukaisesti, eikä myyjä pystynyt osoittamaan, että kuluttaja olisi aiheuttanut vaurion.
Kuluttajariitalautakunta suositti, että myyjä maksaa kuluttajalle vielä 500 euron lisähyvityksen viivästyskorkoineen, joten. kuluttajan osuudeksi kustannuksista jäi noin 1 170 euroa. Korvaussummaa arvioitaessa huomioitiin auton kauppahinta 30 900 euroa, sen ikä (vauriohetkellä 4 vuotta) ja sillä ajetut kilometrit.
Moottorin vika ja virhevastuuaika
Auton moottori vaurioitui vuosi kaupanteon jälkeen, jolloin autolla oli ajettu 66 083 kilometriä. Myyjä korvasi puolet korjauskustannuksista ja piti sitä riittävänä, sillä kuluttaja osti auton yli kaksi vuotta vanhana. Myyjän mukaan autoon vaihdettu moottori toi autolle myös lisäarvoa. Lisäksi myyjä vetosi myyjän 6 kuukauden virhevastuun päättymiseen.
Myyjä korjasi auton moottorin vaurion, ja sen mukaan vaurioituminen oli ollut seurausta jakoketjun venymisen aiheuttamasta tapahtumaketjusta. Myyjä ei väittänyt vaurion johtuneen kuluttajan vastuulle kuuluvasta seikasta. Auto oli näin ollen ollut huonommassa kunnossa kuin kuluttajalla oli aihetta olettaa. Myyjän virhevastuuta ei ole rajattu 6 kuukauteen, kuten myyjä oli väittänyt.
Kuluttajariitalautakunta suositti, että myyjä maksaa kuluttajalle 1 300 euroa jo maksetun 3 500 euron lisäksi. Auto tuli siihen asennetun uuden moottorin ansiosta vastaavan ikäisiä autoja parempaan kuntoon.
Jakoketjun kestävyys
Käytettynä ostetun auton jakoketjun laahain rikkoutui noin puoli vuotta kaupanteon jälkeen, jolloin autolla oli ajettu 93 727 kilometriä. Myyjän väitti kuluttajan menettäneen oikeutensa korvaukseen, koska myyjä ei ollut saanut tilaisuutta korjauttaa autoa.
Jakoketjun laahain kestää tavanomaisesti käytettäessä pidempään kuin 93 727 kilometriä ja neljä vuotta. Rikkoutuminen ei myöskään osoitettu olleen kuluttajan syytä. Myyjältä oli evätty korjausmahdollisuus, mikä rajoitti myyjän korvausvastuuta. Myyjän oli kuitenkin korvattava ne kustannukset, jotka sille olisi virheen vuoksi joka tapauksessa aiheutunut.
Kuluttajariitalautakunta suositti 1 000 euron vahingonkorvausta (korjauskustannukset 2 727 euroa). Korvauksessa huomioitiin auton ikä, ajomäärä ja kauppahinta (36 990 euroa). Jakoketju kuluu auton käytössä, joten uusien osien myötä auto tuli sopimuksen mukaista parempaan kuntoon. Toisaalta korjauslaskuun sisältyi myös öljynvaihtohuolto yms. toimenpiteitä, jotka ovat kuluttajan vastuulle kuuluvia auton tavanomaisia huoltokustannuksia.
Jakopään ketju hajosi liian nopeasti
Käytettynä ostetun auton jakopään ketju osoittautui vialliseksi 144 000 kilometrin jälkeen. Myyjän mukaan kyse oli auton normaalista kulumisesta ja kaupanteostakin oli kulunut jo viisi vuotta.
Jakopään ketjulle ei ollut ilmoitettu vaihtoväliä. Näin ollen kuluttajalla oli perusteltu syy olettaa, että ketju kestäisi pitempään kuin vajaat 7 vuotta ja 144 000 kilometriä. Vaikka vaurion syy ei selvinnyt, mikään ei viitannut vaurioitumisen johtuneen kuluttajan toimenpiteestä tai laiminlyönnistä. Auto oli ollut huonommassa kunnossa kuin kuluttajalla oli aihetta olettaa.
Kuluttajariitalautakunta suositti, että myyjä maksaa kuluttajalle tämän vaatiman 510 euroa. Summa vastasi noin 30 prosenttia korjauskuluista.
Jakoketjun hajoaminen ja myyjän korjausmahdollisuus
Uutena ostetun auton jakoketju katkesi ja aiheutti moottorivaurion kuuden vuoden ja 115 000 kilometrin jälkeen. Myyjä vetosi siihen, ettei ollut saanut tilaisuutta korjata vikaa.
Auton jakoketjun olisi pitänyt kestää huomattavasti kauemmin kuin 115 000 kilometriä. Auton määräaikaishuollot oli tehty ajallaan, eikä myyjä osoittanut, että vaurio olisi kuluttajan aiheuttama. Vaikka myyjä ei ollut saanut mahdollisuutta korjata vikaa, sen oli kuitenkin maksettava korjauskustannuksista osa, joka sille olisi aiheutunut, jos se olisi korjauksen itse tehnyt.
Auton korjauskulut olivat 5 513 euroa. Kuluttajariitalautakunta suositti, että myyjän on korvatta niistä kuluttajalle 3 000 euroa. Auton kauppahinta oli 50 800 euroa.
Jatkoketjun kestoikä ja kuluttajan myötävaikutus
Uutena ostetun auton jakoketju rikkoutui 73 412 ajokilometrin jälkeen ja aiheutti moottorivaurion. Maahantuoja totesi takuun päättyneen ja vetosi auton puutteelliseen huoltohistoriaan.
Jakoketju rikkoutui ennenaikaisesti, kun otettiin huomioon auton kuuden vuoden ikä ja suhteellisen vähäinen ajomäärä. Auton huoltokirjan mukaan auton vuosihuollot oli kuitenkin laiminlyöty, esim. sen moottoriöljyt oli vaihdettu vain kolme kertaa. Jakoketjun kiristin toimii voitelujärjestelmän öljynpaineella ja autoa oli toistuvasti ajettu suhteellisen pitkiä aikoja ilman öljynvaihtoa. Kuluttaja oli näin ollen myötävaikuttanut vahinkoon, mikä vähensi hyvityksen määrää.
Kuluttajariitalautakunta suositti, että maahantuoja maksaa kuluttajalle 1 500 euron vahingonkorvausta (korjauskustannukset 3 102 euroa). Summassa huomioitiin vian laatu sekä korjauskustannukset. Auto tuli korjausten myötä vastaavia autoja parempaan kuntoon, joten kuluttaja hyötyi korjauksista. Kuluttajalla oli ollut oikeus kohdistaa vaatimuksensa maahantuojaan, joka oli luovuttanut auton kuluttajalle myyneelle autoliikkeelle jälleenmyyntiä varten. Päättynyt takuuaika ei poistanut maahantuojan vastuuta viasta.
Auton huolto ja myyjän vastuu viasta
Käytettynä ostetun auton jakoketju katkesi ja aiheutti moottorivaurion 86 000 kilometrin jälkeen. Myyjä vetosi takuun umpeutumiseen ja siihen, että autoa ei ollut huollettu valtuutetussa huoltoliikkeessä.
Autoa oli huollettu kaksi ensimmäistä kaupanteon jälkeistä vuotta valtuutetussa huoltoliikkeessä, minkä jälkeen huolto-ohjelman mukaisesti muissa huoltamoissa. Myyjä ei osoittanut, että jakoketju olisi katkennut puutteellisen huollon vuoksi, vaikka autoa ei ollut käytetty merkkihuoltamoissa. Kuluttajalla oli perusteltu syy olettaa jakopään ketjun kestävän auton normaalin käyttöiän, sillä ketjulle ei ollut annettu ohjeikää tai vaihtoväliohjetta. Takuun umpeutuminen ei poistanut myyjän vastuuta viasta.
Kuluttajariitalautakunta suositti 2 000 euron korvausta (korjauskustannukset olivat 3 873 euroa). Korvauksen määrässä huomioitiin auton kauppahinta (26 950 euroa), ikä (7 vuotta) ja ajokilometrit. Uusien asennettujen osien myötä auto tuli ikäänsä ja ajokilometreihinsä nähden parempaan kuntoon, joten korjauksista oli kuluttajalle myös hyötyä.
Jakoketjun huolto ja kestoikä
Käytettynä ostetun auton jakoketju meni pois paikaltaan ja vaurioitti moottoria 152 000 ajokilometrin jälkeen. Myyjän mukaan kuluttaja oli laiminlyönyt auton huollon ja lisäksi myyjä vetosi siihen, että auto oli jo seitsemän vuotta vanha.
Valmistajan ohjeiden mukaan autoa piti huoltaa vuoden tai 30 000 kilometrin välein. Ohjeiden mukaan jakoketjulla ei kuitenkaan ollut vaihto- tai muuta erityistä huoltotarvetta. Autolle oli tehty huolto hieman alle vuosi ja 28 000 km ennen vaurion sattumista, eikä jakoketjussa tällöin ollut havaittu vikaa. Jakoketju toimii voitelujärjestelmän öljynpaineella. Kuluttajan mukaan auton öljymäärä oli tarkistettu säännöllisesti, eikä öljypaineen merkkivalo ollut hälyttänyt. Myyjä ei esittänyt näyttöä siitä, että vaurio olisi ollut kuluttajan aiheuttama, joten autossa oli virhe.
Kuluttajariitalautakunta suositti 2 000 euron hinnanalennusta (kauppahinta oli ollut 15 900 euroa).
Jakoketjun kestoikä
Käytettynä ostetun auton jakoketju jouduttiin uusimaan noin puoli vuotta kaupanteon jälkeen. Myyjä kiisti vastuun, sillä siltä oli evätty korjausmahdollisuus.
Jakoketjun tulisi kestää kauemmin, kuin mitä se oli kestänyt (8 vuotta ja 156 000 km). Myyjälle ei ollut varattu tilaisuutta auton korjaamiseen, sillä jakoketju oli uusittu ennen vikailmoituksen tekoa. Myyjän oli kuitenkin korvattava kustannukset, jotka sille olisi vian korjaamisesta joka tapauksessa aiheutuneet.
Kuluttajariitalautakunta suositti 250 euron vahingonkorvausta viivästyskorkoineen (korjauskustannukset olivat 1 151 euroa). Korvauksen määrän arvioinnissa huomioitiin auton ikä, hinta (5 290 euroa) ja ajomäärä sekä todennäköiset kustannukset, jotka myyjälle olisi joka tapauksessa aiheutuneet. Toisaalta kuluttajankin olisi pitänyt varautua auton normaalista käytöstä aiheutuviin kustannuksiin. Korjauksista katsottiin olleen kuluttajalle myös hyötyä, sillä auto tuli ikäänsä ja ajomääräänsä nähden vastaavia autoja parempaan kuntoon.