Topi-Veikko Tuusa

”KKV:llä saa aina tehdä ja oppia jotain uutta. Työ on monipuolista eikä tylsää päivää tule.”

Olen Topi-Veikko Tuusa, ja työskentelin harjoittelijana Kilpailu- ja kuluttajaviraston ICT- ja digiyksikössä. Koulutukseltani olen datanomi, ja lisäksi viimeistelen it-tradenomin ammattikorkeakoulututkintoa Haaga-Heliassa Helsingissä. Työtehtäväni virastolla keskittyivät tietokoneisiin ja muihin teknisiin laitteisiin ja järjestelmiin – käytännössä pääsin siis toimimaan it-tukihenkilönä. Tykkäsin työstä paljon, sillä siinä pääsin ratkomaan ongelmia ja auttamaan muita.

Harjoitteluun juuri KKV:lle hain, sillä ilmoituksessa mainittu it-tukihenkilön rooli ja tarkempi tehtävänkuva vaikuttivat kiinnostavilta ja itselleni sopivilta. Mielenkiintoni herättivät myös KKV:n toiminta ja virastossa tehtävä työ.

Ihmisten auttamista ja vaihtelevia työtehtäviä

Harjoittelun aikana opin valtavasti valtionhallinnon it-käytänteistä ja toimintatavoista. Hieman jopa yllätyin omaksuttavan tiedon määrästä, sillä minulla on jo aiempaa osaamista alalta. Ehdottoman positiivista kuitenkin oli se, että aina sai tehdä ja oppia jotain uutta: työ oli monipuolista eikä tylsää päivää näissä hommissa tullut. Jokapäiväisten työtehtävien lisäksi eteen tuli säännöllisesti kaikkea muutakin mielenkiintoista ja yllättävää.

Yhtenä tavoitteenani oli oppia entistä paremmaksi ihmisten auttamisessa ja teknisten pulmien ratkaisemisessa. KKV:ssä pääsin syventämään tätä osaamista. Koen arvokkaaksi sen, että harjoittelun myötä ymmärrän paremmin esimerkiksi KKV:n roolia yhteiskunnallisella tasolla. Samalla sain laajemman käsityksen siitä, miten valtio toimii ja kuinka työkenttä saattaa erota vaikkapa yritysmaailmasta.

KKV:llä ideoidaan uutta ja tartutaan mahdollisuuksiin

Harjoittelussa parasta oli päästä auttamaan ja neuvomaan muita, sillä ihmisten kanssa toimiminen on minulle mieluisaa. Päivät olivat vaihtelevia ja eteen tuli toisinaan yllättäviä, normaalia rutiinia rikkovia tilanteita. Juuri se teki arjestani virastolla niin kivaa.

Työ ja päätöksenteko valtion virastoissa on varmasti erilaista kuin esimerkiksi yritysmaailmassa. Minulle oli kuitenkin positiivinen yllätys se, kuinka paljon KKV:llä ideoidaan uutta ja tartutaan mahdollisuuksiin. Täällä osataan olla ketteriä ja tarttua toimeen, kun tilanne sitä vaatii.

Kenelle suosittelisit KKV:tä harjoittelupaikaksi?

KKV:tä harjoittelupaikkana suosittelisin ICT-aputyöstä, ihmisten auttamisesta sekä valtion ja virastojen toiminnasta kiinnostuneelle opiskelijalle. Olen viihtynyt erinomaisesti: työtehtävät ovat sopivan haastavia, niitä on sopivasti, ja apua kollegoilta saa aina kun sitä tarvitsee.