Huijauksesta ei kannata vaieta

Kuluttajilta saadut tiedot ovat arvokkaita: mitä enemmän ja nopeammin viranomaiset saavat tietoa erilaisista huijaustavoista, sitä paremmat mahdollisuudet heillä on myös puuttua niihin.

Kerro kohdallesi sattuneesta huijauksesta tai huijausyrityksestä mahdollisimman nopeasti eteenpäin. Huiputetuksi tulemista ei tarvitse hävetä.

Rikollisesta toiminnasta kannattaa ilmoittaa poliisille

Jos uskot, että olet joutunut rikoksen uhriksi, voit ottaa yhteyttä paikalliseen poliisiin. Esimerkiksi pyramidimarkkinoinnissa ja muissa laittomissa rahankeräystapauksissa voit ottaa yhteyttä paikallispoliisiin tai sisäasiainministeriön poliisiosaston arpajais- ja asehallintoyksikköön.
Poliisi

Epäilyttävästä markkinoinnista voi ottaa yhteyttä viranomaisiin

Harhaanjohtavasta tai petollisesta markkinoinnista voit tehdä ilmoituksen Kilpailu- ja kuluttajavirastoon. Et välttämättä saa rahojasi takaisin, mutta voit auttaa katkaisemaan lainvastaisen toiminnan ja estää muita joutumasta saman huijauksen uhriksi. 
Asiointi kilpailu- ja kuluttajavirastossa

Epäilyttävissä rahoitusmarkkinoita sekä vakuutusyhtiön sopimusehtojen käyttöä ja markkinointia koskevissa tapauksissa voit ottaa yhteyttä Finanssivalvontaan.
Finanssivalvonta

Elintarvikkeiden markkinointia koskevassa asiassa voit olla yhteydessä Elintarviketurvallisuusvirastoon.
Elintarviketurvallisuusvirasto (EVIRA)

Lääkkeiden markkinoinnista voit kysyä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta.
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus (Fimea)

Voit tehdä ilmoituksen myös www.econsumer.gov -sivuston yhteydessä olevaan tietopankkiin. Tietopankin avulla 19 eri maan valvontaviranomaiset saavat tietoja rajat ylittävistä sähköisen kaupan huijariyrityksistä, huijaustavoista sekä yleisimmistä valituksenaiheista ja pystyvät puuttumaan ongelmiin nopeasti. Sivustoa ylläpitää markkinointia valvovien viranomaisten kansainvälinen verkosto ICPEN, johon Suomesta kuuluu Kilpailu- ja kuluttajavirasto. 
econsumer.gov

Muut viranomaiset

Jos epäilet, että kyseessä on pyramidipeli tai liiketoiminnaksi verhottu rahankeräys, ole yhteydessä poliisihallituksen arpajais- ja rahankeräysvalvontaan.
Poliisin arpajais- ja rahankeräysvalvonta
Henkilötietojen väärinkäytöksistä tai muista tietosuojarikkomuksista voit tehdä ilmoituksen Tietosuojavaltuutetun toimistoon.
Tietosuojavaltuutettu


Asiasanat: Huijaus, Ilmoitus
Päivitetty 8.5.2014 Tulosta