Osaomistusasunnot

Osaomistusasunnossa asut ensin vuokralla. Määräajan jälkeen voit lunastaa asunnon omaksi. Asukkaan vastuut ja oikeudet vaihtelevat sen mukaan, minkälaisessa sopimussuhteessa olet.

Osaomistusasuminen on asumismuoto, jossa asukas lunastaa asunnosta omakseen tietyn osuuden, yleensä 10–15 prosenttia, asunnon hinnasta. Aluksi asunnossa asutaan vuokralla. Määräajan jälkeen asukas voi lunastaa asunnon omakseen. Osaomistusta voi tarvittaessa käyttää asuntolainan vakuutena.

Osaomistusasunnot voivat olla sekä vapaarahoitteisia että valtion korkotukemia. Valtion korkotukemiin asuntoihin asukkaat valitaan asukkaan tulojen ja varallisuuden perusteella. Vapaarahoitteisissa malleissa tuloilla ja varallisuudella ei ole merkitystä.

Asukkaan vastuut ja oikeudet asumisessaan vaihtelevat sen mukaan, minkälaisessa sopimussuhteessa olet asumisen vaiheissa. Vuokralaisen asemassa vastuu arvioidaan asuinhuoneiston vuokrausta koskevien säännösten perusteella.

Kun olet lunastanut asunnon omaksesi, vastuusi määräytyy kunnossapitovastuun osalta asunto-osakeyhtiölain mukaan.

Lue lisää asunnon vuokrauksesta

Osaomistusasunnon lunastaminen omaksi

Kun lunastat asunnon omaksi, lunastamishinnasta vähennetään maksamasi alkusijoitus ja mahdollisesti vuokra-aikana ostamasi lisäosuudet.

Kun asunto on lunastettu omaksi, se vastaa perinteistä asunto-osakeyhtiöasuntoa.