Lentoyhtiön konkurssi

Lentoyhtiön konkurssissa pelkän lentolipun ostaneilla matkustajilla ei ole erityistä suojaa. Mahdollisuutesi saada rahasi takaisin ovat heikot, ellet ole maksanut lentoja luottokortilla. Matkapaketeissa on sen sijaan oma suojansa.

Lentoyhtiön konkurssitilanteessa pelkän lentolipun ostaneilla matkustajilla ei ole erityistä suojaa. Mahdollisuutesi saada rahasi takaisin ovat käytännössä heikot, ellet ole maksanut lentoja luotolla. Luotonantajalla on yhteisvastuu rahojen palauttamisesta. Joudut hankkimaan itse vaihtoehtoiset lennot ja mahdollisesti tarvitsemasi paluukuljetuksen.

Luottokortti tuo turvaa konkurssitilanteessa

Jos maksoit lentosi luotolla, voit osoittaa vaatimuksesi luottoyhtiölle, jolla on lain mukaan yhteisvastuu hinnan palautuksesta ja/tai mahdollisesta vahingonkorvauksesta lentoyhtiön kanssa. Luottokorttiyhtiö ei voi edellyttää sinun olevan ensisijaisesti yhteydessä lentoyhtiöön, vaan voit itse valita, kummalta taholta vaadit rahojen palautusta.

Et voi saada luottoyhtiöltä takaisin enempää kuin se on saanut sinulta maksuna. Jos esimerkiksi vaadit täysimääräistä hinnan palautusta, sen ylittävät saatavat, kuten konkurssista aiheutuneet ylimääräiset matka- tai hotellikulut, jäävät saamatta. Tavalliset matkavakuutukset eivät yleensä kata lentoyhtiön konkurssista syntyneitä kuluja.

Konkurssipesästä saa harvoin rahojansa

Yksittäinen matkustaja jää yleensä nuolemaan näppejään hakiessaan saataviaan lentoyhtiön konkurssipesästä. Tämä johtuu siitä, että velat maksetaan pesästä etuoikeusjärjestyksen mukaisesti, ja pesässä harvoin on enää varoja jäljellä siinä vaiheessa, kun on tavallisten matkustajien vuoro.

Jos haluat valvoa saataviasi, seuraa ensin lentoyhtiön ja sitten konkurssipesälle nimetyn pesänhoitajan antamia ohjeita.

Matkapaketin ostaneella on oma suojansa

Jos olet ostanut matkapaketin, ja matkanjärjestäjä tai sen käyttämä lentoyhtiö menee konkurssiin, matkanjärjestäjä on vastuussa sinulle sopimuksen toteuttamisesta. Tällöin saatavasi ja esimerkiksi paluukuljetuksesi on erikseen lailla turvattu.