Konsumenten ska i affären alltid få veta det slutliga priset. I samband med realisationer avser detta det nedsatta priset.
Försäljningspris på realiserad produkt
Realisationen räknas från det pris som tidigare uppburits i samma affärsplats och för samma produkt, omedelbart innan realisation.
Det räcker inte om man för produkten endast meddelar ett tidigare pris och en realisationsprocent och att det slutliga priset framgår först vid kassan. Det tidigare uppburna priset måste nödvändigtvis inte meddelas i samband med realisationspriset över huvudtaget.
Om affären i verkligheten aldrig har uppburit det onedsatta priset strider realisationsuttrycket mot lagen. Detta är exempelvis fallet om den realiserade produkten eller produktgruppen aldrig i affären sålts för det meddelade gamla priset (rekommenderat återförsäljningspris, kruxpris m.m.) eller om affären konstant gör reklam med uttryck som realisations- eller utförsäljning, renoveringsrea, prisskräll eller dylikt.
Om produktens pris fortsättningsvis under realisationen ännu sänks, räknas tilläggsrabattens storlek utgående från det redan nedsatta priset.
Om man vill göra reklam för rabatter som är i genomsnitt större (exempelvis rabatter på ca 70 % - 80 %), ska man i marknadsföringen meddela vilka produkter som berörs av rabatten och hur mycket produkter som finns till salu. Det är vilseledande att göra reklam för stora rabatter som i verkligheten berör endast en liten del av alla produkter som omfattas av realisationen.
Realisationens begränsningar
Realisationspriserna ska vara verkliga. En realisation som pågått för länge betyder att de realiserade priserna blir fast priser på köpstället, så realisationsprisinformationen kan inte vara fortgående.
Uttrycket realisation ska oftast inte användas om det är fråga om;
- en produkt som endast enligt säsong är till salu under korta perioder. Exempelvis för fyrverkerier hinner det inte bildas ett sådant pris som skulle ha varit det normala uppburna priset före försäljning innan försäljning med realiserade priser inleds.
- öppnande av tillfälligt försäljningstillfälle eller affärsställe
Läs mer på konsumentombudsmannens riktlinjer: Uttryck för rabatter i marknadsföringen