Hur känner man igen en taxibil?
Från och med 1.7.2018 kan, förutom en buss, så gott som hurdant trehjuligt eller fyrhjuligt fordon som helst fungera som taxi, det vill säga till exempel personbil, lastbil, paketbil eller mopedbil. Fordonet ska dock vara registrerat och visa på tillståndspliktig verksamhet oavsett fordonstyp.
I regel ska även tjänsteleverantören ha tillstånd samt informera om verksamheten är tillståndspliktig eller har befriats från tillståndsplikt. Det går också att kontrollera att ett taxitrafiktillstånd är i kraft via den nationella söktjänsten.
Konsumenterna kan välja en service som passar deras behov. Taxibilar kan ha olika utrustning och kvalitetsnivå, och detta kan också återspeglas i priserna.
En upplyst taxiskylt är ett bra sätt att identifiera en taxibil även framöver. Taxiskylten ska vara gul-svart med texten TAKSI eller TAXI. Storleken på taxiskylten kan variera och även ha annan text.
När en taxiskylt med belysning är i bruk har föraren rätt att använda till exempel taxistationer, taxikörfält och andra områden enkom reserverade för taxibilar.
Tillgång på taxi och beställning
Taxibilar kan beställas med hjälp av olika applikationer för smarttelefoner, via en beställningscentral eller genom att per telefon direkt kontakta en viss taxiföretagare. Precis som tidigare kan bilen tas från en taxistolpe, och man får välja en lämplig taxibil och behöver inte ta den som står främst i kön.
Från 1.7.2018 har taxibilar ingen fastslagen stationsplats eller jourplikt, och taxiföraren är inte skyldig att ta emot alla köruppdrag.
Taxiföretagare kan själva välja de tider de är i körning. Taxipassageraren bör dock ha tillgång till information om det geografiska verksamhetsområdet och betjäningstider, liksom uppgifter om eventuella ändringar och annulleringar.
Det bör även finnas tillgång till information som riktar sig till passagerare med funktionsnedsättningar när det gäller tjänster, assistens, liksom taxibilens utrustning som underlättar att ta sig in i bilen och kommunicera med föraren. Information om att beställa taxiresor som bekostas av Folkpensionsanstalten finns på FPA:s webbplats.
I synnerhet på små orter och under lugna perioder, såsom vardagsnätter, är det bäst att i mån av möjlighet beställa en taxi på förhand. Dessutom är det bra att kontrollera de betjäningstider som de lokala taxiföretagarna har angett.
Om det behövs ska den som beställer en taxi även ta reda på vilken typ av extra tjänster som taxiföretaget erbjuder och till vilket pris. Det kan handla om till exempel barnsitsar, djurtransporter eller att transportera stort eller skrymmande bagage. Information om extra tjänster kan även finnas på företagets webbplats eller Facebook-sida.
Passageraren bör få information om taxiresans totalpris eller grunderna för hur priset fastställs innan taxiresan inleds eller beställningen bekräftas.
Taxibilarnas prissättning
Det finns inte ett lagstadgat maximipris för taxiresor. Olika taxiföretagare har olika priser och prissättningsmodellerna varierar.
Taxiföretagen kan erbjuda ett fast pris för en viss rutt eller en prissättning som bygger på till exempel tid, resans längd eller en zonindelning.
Priset på samma resa kan variera hos olika taxiföretagare. Priset kan även variera beroende på efterfrågan, bokningstidpunkt, liksom bokningssätt och plats.
Om taxiresan överstiger eller antas överstiga 100 euro bör taxiföraren uttryckligen avtala om priset med passageraren.
Bestämmelse om totalpriset för taxitrafiktjänster (Trafi)
Ifall det råder oenighet om det pris som har avtalats om ska tjänsteleverantören kunna bevisa sitt påstående.
Om priset bygger på taxiresans längd eller den tid resan tar i anspråk, ska föraren välja den rutt som med tanke på passageraren är förmånligast och mest ändamålsenlig i det fall att passageraren låter föraren välja, eller köra den rutt som passageraren har godkänt eller föreslagit på förhand i samband med att taxibilen beställdes.
Prisinformation
Taxiföretaget eller beställningscentralen är alltid skyldiga att informera taxipassageraren om resans totalpris inklusive skatter innan resan inleds eller beställningen bekräftas. Om det inte går att ge ett exakt pris på förhand ska grunderna för prissättningen inklusive skatter anges.
Totalpriset eller grunderna för prissättningen ska anges på ett tydligt, entydigt och begripligt sätt.
Även när en taxibil vinkas in i farten eller tas från stolpen ska prisinformationen finnas tydligt och synligt framlagd.
Det lönar sig ändå att själv på förhand ta reda på taxitjänstens prissättningsgrunder och servicenivå, liksom att i mån av möjlighet göra en jämförelse.
Prisinformation och prislista (Trafi)
Betalningssätt
Taxibilarna ska på förhand informera om de betalningssätt som är i bruk. Passagerarna har rätt att betala taxiresan med kontanter och de vanligaste betalkorten såvida taxiföretagaren inte klart och tydligt har fastställt ett visst betalningssätt som passageraren har godkänt i samband med beställningen eller innan resan inleddes.
Säkerhet, service och kvalitet
Från 1.7.2018 kommer det att vara lättare än tidigare att bli taxiförare. Det förutsätts dock att föraren har avlagt ett godkänt prov och fått taxitrafiktillstånd. Dessutom utförs en noggrannare kontroll av brottslig bakgrund än tidigare.
Föraren förutsätts ha bland annat lokalkännedom, tillräckliga sociala färdigheter och språkkunskaper, liksom förmåga att se de speciella behov som passagerare med funktionsbegränsningar har. Tillståndsinnehavarens namn och kontaktuppgifter samt förarens namn ska finnas synligt framlagda för passageraren.
Föraren ska säkerställa att passagerarna tryggt kan stiga in i och ut ur fordonet, liksom erbjuda dem den assistens de behöver.
Det bör även finnas tillgång till information som riktar sig till passagerare med funktionsnedsättningar när det gäller tjänster, assistens, liksom taxibilens utrustning som underlättar att ta sig in i bilen och kommunicera med föraren. Information om att beställa taxiresor som bekostas av Folkpensionsanstalten finns på FPA:s webbplats.
Fel och brister i taxitjänster
I lagen finns inga separata bestämmelser om fel eller förseningar i samband med taxitjänster. Därför tillämpas allmänna principer om avtalsrätt och konsumenträtt när det gäller att bedöma fel och brister.
Företaget har ansvar för ett fel i taxitjänsten om
- tjänsten inte svarar mot det som kan anses ha överenskommits i fråga om innehåll, sättet att utföra eller resultat. Till exempel taxibilen kommer inte på avtalad tidpunkt eller kommer inte alls eller bilens utrustning skiljer sig från det som har överenskommits.
- tjänsten har inte utförts på ett yrkeskunnigt och noggrant sätt med passagerarens bästa i åtanke.
Bland annat i lagen om transportservice har fastställts vad som hör till taxiförarens yrkeskompetens:
- föraren säkerställer att passageraren tryggt kan ta sig in i och ut ur fordonet och erbjuder den hjälp som behövs,
- föraren har tillräcklig interaktionsförmåga och tillräckliga språkkunskaper,
- föraren har förmåga att beakta de särskilda behov en passagerare med funktionshinder har,
- föraren, om priset grundar sig på resans längd eller restiden, väljer den väg som är mest förmånlig och ändamålsenlig för passageraren om passageraren låter föraren välja, eller kör den väg som passageraren i samband med beställningen på förhand har godkänt eller föreslagit och föraren har tillräcklig lokalkännedom för att klara detta.
Tjänsten har alltså ett fel om föraren till exempel försummar de behov en passagerare med funktionsbegränsningar har eller om föraren väljer en rutt som ur konsumentens synvinkel inte är ändamålsenlig.
- tjänsten inte motsvarar det som taxipassagerare i regel kan förvänta sig i samband med taxitjänster.
- tjänsten inte motsvarar de uppgifter som angetts i marknadsföringen och informationen kan anses påverka beställarens beslut eller om företaget har försummat att ge information som beställaren med rätta kunde förvänta sig att få.
- tjänsten inte motsvarar de krav som har fastställts i lagstiftning, förordning eller myndighetsbeslut.
Bland annat ska information i enlighet med lagen om transportservice ges och andra skyldigheter uppfyllas. Till exempel ska passageraren få betala resan kontant eller med något av de vanligaste betalkorten, om inte passageraren har godkänt ett visst betalningssätt i samband med beställningen.
Gottgörelse för fel
Prisavdrag
På grund av fel i samband med taxitjänster kan konsumenten i regel kräva ett prisavdrag eftersom de primära sätten att gottgöra, det vill säga att rätta till ett fel eller utföra tjänsten på nytt, inte nödvändigtvis kommer i fråga i samband med taxitjänster. Prisavdraget ska motsvara felet.
Prisavdraget kan inte omvandlas till presentkort, om inte konsumenten går med på det.
Om felet är väsentligt och inte kan avhjälpas med prisavdrag kan avtalet hävas som ett sista sätt att gottgöra.
Att säga upp avtal
I regel kan ett avtal hävas i det fall att felet eller dröjsmålet är väsentligt. Passageraren kan häva avtalet före eller efter resan.
Före resan:
Om det finns vägande själ att anta att tjänsten kommer att ha ett väsentligt fel, kan beställaren häva avtalet till de delar av tjänsten som ännu inte har utförts.
Om det finns vägande skäl att anta att tjänsten avsevärt kommer att försenas, kan avtalet hävas omedelbart och passageraren är inte skyldig att betala något för tjänsten.
Efter resan:
Passageraren kan häva avtalet efter resan om ingen annan påföljd kan anses rimlig ur passagerarens synvinkel.
Skadestånd
Skadestånd kan krävas för kostnader till följd av fel eller dröjsmål.
Skadestånd kan krävas omedelbart och för indirekt skada.
- Indirekta skador kan vara bland annat rimliga kostnader, såsom telefonkostnader, för att reda ut felet.
- Indirekta skador är kostnader som en icke utförd tjänst ger upphov till, såsom kostnader som rör skyldigheter i samband med ett annat avtal (t.ex. kostnader till följd av missad fortsatt transport) eller ersättning för inkomstbortfall. För att ersätta en indirekt skada krävs att skadan beror på företagets vårdslöshet.
Kostnaderna ska verifieras med kvitto eller annan tillförlitlig utredning.
Skadestånd beviljas inte för missbelåtenhet, själsligt lidande eller förlorad fritid.
Reklamation av taxiresa
Om du har åkt taxi i egenskap av konsument, ta alltid först kontakt med det företag (t.ex. taxiföretaget eller beställningscentralen) som du har anlitat.
Gör en reklamation så fort som möjligt efter att du upptäckt ett fel och försök förhandla om en lämplig ersättning. Lämna ditt krav skriftligt. Ta hjälp av Reklamationstjänsten för att göra en reklamation.
Lämna en reklamation till företaget
Om din reklamation till företaget inte ger önskat resultat, kontakta konsumentrådgivningen. Konsumentrådgivningen ger avgiftsfritt vägledning och medlingshjälp i tvister.
Konsumentrådgivning
Om du är en affärsresenär, det vill säga någon annan än du själv (t.ex. arbetsgivare, företag) har betalat din resa, kontakta i första hand det taxiföretag som du har anlitat.
Avtalsförhållanden mellan företag, som till exempel en taxiresa som betalas av ett företag eller arbetsgivaren, ska i första hand redas ut företagen emellan.
Kontakta taxiföretaget så fort som möjligt och precisera vad klagomålet gäller samt hurdana kraven är med tanke på eventuella ersättningar. Om en överenskommelse inte nås i frågan, kan man låta en behörig domstol lösa tvisten.
Om du har åkt en taxiresa som ersätts av FPA eller kommunen, kan du i fråga om brister i samband med resan vara i direkt kontakt med tjänsteleverantören (t.ex. beställningscentralen varifrån du har beställt taxibilen eller taxiföraren) eller kommunen som arrangerat tjänsten eller FPA i enlighet med deras anvisningar.
Notera att klagomål som gäller ersättningsbeslut från FPA ska överklagas enligt de anvisningar om ändring som följer med beslutet.