Hinta ja lisämaksut verkkokaupassa

Ostoksen hinta tai se, että kyseessä ylipäätään on maksullinen ostos esimerkiksi ilmaisen näytteen sijaan, on erityisen tärkeä tieto. Jos myyjä ei kerro hintaa tai anna tietoa mahdollisista lisämaksuista lain edellyttämällä tavalla ennen kuin teet verkkokauppaostoksen, et välttämättä joudu maksamaan tilauksestasi.

Myyjän on kerrottava verkko-ostoksen hinta etukäteen

Ennen kuin hyväksyt verkkokauppatilauksen, myyjän on kerrottava tilauksesi lopullinen kokonaishinta, joka sisältää verot sekä toimitus- ja muut lisämaksut. Jotkut tuotteet ovat luonteeltaan sellaisia, ettei täsmällistä hintaa voida laskea kohtuudella etukäteen. Tällöin myyjän on kerrottava hinnan määräytymisen perusteet.

  • Esimerkki tällaisesta tuotteesta voi olla palvelu, josta veloitetaan ns. tuntitaksa ja on mahdotonta tietää ennen palvelun suorittamista, montako tuntia palvelun suorittaminen vie. Tällöin myyjän on lopullisen kokonaishinnan sijaan kerrottava hinnan määräytymisen perusteet eli se, paljonko palvelu maksaa tunnilta.

Sinulla ei ole velvollisuutta maksaa kustannuksia, joista myyjä ei ole kertonut ennen tilauksen tekemistä.

Myyjän on myös kerrottava tarvittaessa siitä, että hinta on määritelty yksilöllisesti automaattisen päätöksenteon perusteella.

Myös mahdollisista lisämaksuista on kerrottava etukäteen

Ennen kuin hyväksyt verkkokauppatilauksen, myyjän on kerrottava sinulle kaikki sellaiset lisämaksut, jotka tulevat tilauksen hinnan ja toimituskulujen lisäksi. Lisämaksuilla tarkoitetaan laajasti kaikki sellaisia kustannuksia, joita voi aiheutua liitännäissopimuksista ja lisäpalveluista, kuten esimerkiksi lisäpalveluna ostettavasta tavaran asennuksesta.

Jotkut liitännäiskustannukset ovat luonteeltaan sellaisia, ettei niitä voida laskea täsmällisesti etukäteen. Tällöin myyjän on kuitenkin kerrottava, että tällaisia lisäkuluja voi aiheutua.

Verkkokaupan tilausvaiheessa ei saa olla oletuksena valittuja lisäpalveluita, liitännäissopimuksia yms., joista aiheutuu sinulle lisäkuluja.

Sinulla ei ole velvollisuutta maksaa lisäkuluja, joista myyjä ei ole kertonut ennen tilauksen tekemistä ja joihin et ole antanut selkeästi suostumustasi. Sinulla on oikeus saada sinulta veloitetut lisämaksut takaisin, jos et ole antanut niihin suostumustasi.