Lasten medialukutaidoissa on eroja, koululainen ei aina tunnista verkossa mainosta. Tutkimusten mukaan lasten on vaikea erottaa kaupallista materiaalia muusta aineistosta tai valita hakukoneiden antamista linkeistä hyödyllisintä. Lisäksi tietojen luotettavuuden arviointi on lapsille vaikeaa.
Surffailu internetissä tarkoittaa, että lapsi tai nuori astuu ostopolulle. Jokainen "kohtaaminen" eli brändin parissa vietetty hetki on kaupalliselle viestijälle arvokas, koska siitä on tarkoitus jäädä muistijälki. Näiden kohtaamisten onnistumisesta yritys haluaa tietää mahdollisimman paljon. Se haluaa, että potentiaalinen käyttäjä huomaa brändin, jotta se pysyisi mielessä ja johtaisi lopulta ostamiseen ja asiakasuskollisuuteen.
Monilukutaito on välttämätön
Kasvatuksen näkökulmasta näissä kohtaamisissa ostopolun kulkijalta edellytetään monilukutaitoa – kykyä hahmottaa, milloin häneen yritetään vaikuttaa kaupallisesti. Kaupallinen viestijä pystyy verkossa dataseurannan avulla paikantamaan kohdat, joissa kuluttajat liikkuvat. Kasvatuksessa on tarpeen kehittää lukutaitoa, jonka avulla lapsi alkaa itse havaita näitä vaikuttamisen paikkoja ja päättää itse, suostuuko hän vaikutukselle alttiiksi vai ei.
Lasta pitää auttaa kehittämään keinoja, joiden avulla hän voi toimia hyvinvointiaan tukevalla tavalla kohdatessaan omaan kulutukseensa personoitua vaikuttamista. Lasten on tärkeää saada tietoa siitä, että mainostajat voivat selailuhistorian mukaan päätellä, miten ihminen eri ostopolun vaiheissa liikkuu verkossa ja minkälaiset asiat häntä kiinnostavat.
Tunnetaidot ovat tämän päivän tiedonhallinnassa yhä tärkeämpiä. Siksi on opittava yhä tietoisemmaksi omista tunteista ja omasta tavasta tehdä päätöksiä - toimiiko tunteella vai järjellä? Itsetuntemuksen kautta voi paremmin tunnistaa itselle personoidut kaupalliset ratkaisuehdotukset ja niihin sisältyvät kaupalliset viestit.