Kilpailu- ja kuluttajavirasto on luonut kaksi kuluttaja-asioiden oppimista jäsentävää mallia: ostopolku ja myyjänvastuupolku. Molemmissa poluissa kaupanteko on jaettu viiteen askeleeseen, joissa kaupantekoa käsitellään vaihe kerrallaan. Eteneminen askelittain auttaa oppimaan kaupanteon eri vaiheet ja siihen liittyvät kuluttajansuojan näkökulmat niin myyjän- kuin kuluttajankin näkökulmasta.

Ostopolku kokoaa vaiheittain kaikki yrityksen ja asiakkaan välisten kuluttajansuojaan liittyvät velvoitteet tuotteiden ja palveluiden koko elinkaaren ajalta, joista kuluttajan on tärkeää olla tietoinen. Ostopolkumalli on opetustapa, joka antaa oppijoille kokonaisvaltaisen kuvan ostamisesta. Kulutusilmiöitä kannattaa tarkastella oppilaille tutun toimintaympäristön kautta esimerkiksi älylaitteet, suoratoistopalvelut, mopot/mopoautot, verkko-ostaminen, pelit auttavat oppilaita liittämään aiheen omaan arkeen. Koti on keskeinen kulutustusympäristö ja siellä toteutuvat lähes kaikki kulutukseen liittyvät lainalaisuudet. Älykoti auttaa hahmottamaan monipuolisesti tuttua kulutuksen toimintaympäristöä. Ostopolkumalli palvelee erityisesti arjenhallintaan ja kuluttamiseen liittyvien taitojen oppimista eli kuluttaja- ja talouskasvatusta.
Ostopolku-kuva opetuskäyttöön (pdf)
Ostopolun vaiheet ja esimerkkejä vaiheen sisällöistä
Vaihe |
Sisältöesimerkki |
1. askel: Olen kuluttaja |
Kuluttaminen, kuluttajan ja kansalaisen käsitteet, tunteet ja käyttäytymisen vinoumat kulutuksen taustalla. |
2. askel: Etsin tietoa ja kohtaan mainontaa |
Tiedon hankinta, mainonnan tunnistettavuus, vertailusivustot ja omien tietojen hallinta. |
3. askel: Teen kauppoja |
Kustannustietoisuus, sopimustyyppien tuntemus, oikeudet ja vastuut sopimuksen teossa, verkossa ostaminen |
Käytän, kulutan ja reagoin |
Oikeudet ja vastuut, reklamointi, kulujen seuranta. |
5. askel: Päätän jatkosta |
Sopimuksen päättäminen/jatkaminen, kierrätys, jälkimarkkinointi |
Tiedon syveneminen ikäkausittain
Kuluttajana toimimiseen ja vastuullisuuteen orientoituminen aloitetaan 3–5-vuotiaana. Lapselle tarjotaan mahdollisuuksia havainnoida ja osallistua päätöksentekoon ostopolun eri vaiheissa. Lasta ohjataan toimimaan ja samalla autetaan muodostamaan kokonaiskäsitys ostamisesta ja omaan elämään liittyvien tavaroiden ja palvelujen käytöstä osana arkea. Lapsi tarvitsee oppiakseen mallin vastuullisten, taloudellisten sekä terveellisten kulutus- ja elämäntapavalintojen toteuttamisesta.
6–9-vuotiaat oppijat harjoittelevat kuluttajana toimimista esimerkkien avulla. Oppijat osallistuvat itseään koskettavien valintojen tekemiseen ja harjoittelevat vertaisryhmässä toimimista.
Ostopolulla oppilasta autetaan hahmottamaan ostopolun eri vaiheita ja omaa rooliaan kuluttajana, ohjataan tutustumaan ostamiseen liittyviin käsitteisiin ja omaan kulutusympäristöön. Oppijaa autetaan tunnistamaan kuluttamiseen liittyviä tunteita.
10–12-vuotias oppija harjoittelee toimimaan erilaisissa kulutustilanteissa. Aktiivisen toimijuuden vahvistamiseksi oppijaa kannustetaan hankkimaan ja vertailemaan tietoa sekä toimimaan ongelmatilanteissa.
Ostopolulla oppilasta harjaannutetaan toimimaan ostopolun eri vaiheissa, harjaannutaan tunnistamaan osto- ja rahankäyttötilanteita, autetaan käyttämään ostamiseen liittyviä käsitteitä ja tekemään valintoja. Oppijaa autetaan sekä käsittelemään kuluttamiseen liittyviä tunteita ja kaupallista vaikuttamista.
13–18-vuotiaat oppijat tunnistavat oman roolinsa kuluttajana ja kansalaisena ja osaavat soveltaa tietoa erilaisissa tilanteissa. Oppijat ymmärtävät, millä tavoin kuluttaminen vaikuttaa ympäristöön ja omaan talouteen.
Ostopolulla oppilasta ja opiskelijaa autetaan käyttämään oikeuksiaan ja toimimaan vastuidensa mukaan ostopolun eri vaiheissa rohkaistaan kriittiseen tiedonhakuun,ohjataan taloudenhallintaan sekä autetaan käsittelemään kuluttamiseen liittyviä tunteita ja kaupallista vaikuttamista.