27.5.2013
Lausunto oikeusministeriölle
Olette pyytänyt lausuntoa luonnoksesta yhdenvertaisuuslainsäädännön uudistamista koskevaksi hallituksen esitykseksi.
Kilpailu- ja kuluttajaviraston puolesta lausunnon antava kuluttaja-asiamies keskittyy lausunnossaan yksityisten elinkeinonharjoittajien ja kuluttajien välisiin suhteisiin sekä kuluttaja-asiamiehen toimivaltaan.
Perusoikeuksien toteutuminen yksityisten välisissä suhteissa
Kuluttaja-asiamies katsoo, että ehdotettu yhdenvertaisuuslain soveltamisalan laajennus on tärkeä kuluttajien aseman turvaamiseksi. E rityisesti ammattimaiseen tuotteiden ja palvelujen tarjontaan liittyvän syrjinnän arvioinnin laajentaminen ja kaikkien perustuslain 6 §:ssä todettujen syrjintäperusteiden huomioiminen kiellettyjen syrjintäperusteiden luettelossa ovat merkittäviä periaatteellisia parannuksia kuluttajien kannalta.
Lainuudistus edistää perusoikeuksien horisontaalista sovellettavuutta ja viranomaisten mahdollisuuksia turvata perusoikeuksien toteutumista myös yksityisten toimijoiden välisissä suhteissa.
Ehdotetulla tavalla uudistettuna yhdenvertaisuuslainsäädäntö vahvistaisi sitä tulkinta-apua, jota jo nyt yhdenvertaisuuslaista ja sen esitöistä on saatavissa kuluttaja-asiamiehen omaan toimintaan yhdenvertaisuuden edistämisessä kuluttajansuojalain kautta.
Kuluttaja-asiamiehen rooli yhdenvertaisuuden toteuttajana
Kuluttaja-asiamiehen tehtävänä on valvoa yhdenvertaisuuden toteutumista kuluttajansuojaa koskevan lainsäädännön kautta. Ehdotetussa yhdenvertaisuuslain 3 §:ssä on huomioitu se, että kuluttajansuojalain 2 luvun 2 §:n hyvän tavan vastaisen markkinoinnin kielto on syrjinnän kieltoon liittyvä säännös.
Tämän lisäksi kuluttaja-asiamiehen valvottavana on kuluttajansuojalain 3 luvun 1 §:n kohtuuttomien sopimusehtojen kielto. Kohtuuttomien sopimusehtojen kiellolla on tulkinnallinen yhteys syrjinnän kieltoon.
Vakiintuneiden yleisten oppien mukaan lainvastainen sopimusehto on kuluttajien kannalta kohtuuton. Kuluttaja-asiamies onkin toiminnassaan tarkastellut syrjintää myös sopimusehtosääntelyn näkökulmasta ja tulkinnut kuluttajansuojalain 3 luvun 1 §:ää siten, että kohtuuttomia ovat esimerkiksi sellaiset yritysten käyttämät vakioehdot, jotka asettavat tietyn kuluttajaryhmän muita huonompaan asemaan jonkin syrjintäperusteen, esimerkiksi iän tai vakaumuksen, perusteella ilman oikeuttamisperustetta.
Kuluttajansuojalain 3 luvun 1 §:n soveltamisessa kuluttaja-asiamies on lähtenyt siitä, että kohtuullisiksi katsottavia toimia tulee arvioida tiukemmin kriteerein erityisesti sellaisten tavaroiden ja palvelujen osalta, jota ilman kuluttaja ei todellisuudessa voi tulla nyky-yhteiskunnassa toimeen (esim. sähkö ja puhelinliittymä välttämättömyyspalveluina).
Kuluttajansuojalain 1 luvun 1 §:n mukaan lakia sovelletaan kulutushyödykkeiden tarjontaan, myyntiin ja muuhun markkinointiin elinkeinonharjoittajilta kuluttajille. Työpaikkailmoittelu ei kuulu kuluttajansuojalain soveltamisalaan. Esitysluonnoksen perusteluissa 17 §:n (syrjivän työpaikkailmoittelun kielto) kohdalla oleva viittaus hyvän tavan vastaiseen markkinoinnin kieltoon on tämän vuoksi harhaanjohtava.
Kuluttaja-asiamiehen ja yhdenvertaisuusvaltuutetun yhteistyö ja työnjako
Esitysluonnoksessa ei ole erikseen tarkasteltu kuluttaja-asiamiehen valvontatyön suhdetta ehdotetun yhdenvertaisuusvaltuutetun toimivaltaan. Tästä syystä kuluttaja-asiamies tulkitsee, ettei uudistus aiheuta muutoksia nykyiseen vähemmistövaltuutetun ja kuluttaja-asiamiehen keskinäiseen työnjakoon.
Kuluttaja-asiamies toteaa, että ehdotettu yhdenvertaisuusvaltuutetun valvontatehtävän laajentuminen tavaroiden ja palvelujen yksityisessä tarjonnassa on periaatteellisesti merkittävä. Muutoksen toteuttamisen yhteydessä tulisi harkita, olisiko syytä todeta tarkemmin lain tasolla tai sen perusteluissa yhdenvertaisuusvaltuutetun ja muiden valvontaviranomaisten keskinäisestä työnjaosta ja yhteistyöstä.