Kilpailuviraston lausunto eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnalle 25.4.2006
Dnro 348/72/2006
Kilpailuvirasto on antanut tavaraliikennelainsäädännön uudistamisesta lausuntonsa liikenne- ja viestintäministeriölle 12.1.2005 (Dnro 1072/72/04). Tässä lausunnossa keskitytään tärkeimpiin viimevuotisessa lausunnossa esitettyihin kannanottoihin ja arvioidaan, miten viraston lausunto on otettu huomioon uudistusta edelleen valmisteltaessa.
Kuljetustoiminnan luvanvaraisuus
Liikenne- ja viestintäministeriön aikaisemman ehdotuksen mukaan lupavelvollisuudesta olisi vapautettu liikennetraktoreilla harjoitettava liikenne ja maa- ja metsätalouden, eläin- ja kalatalouden sekä sosiaalialan palveluiden sivuelinkeinona tehdyt paikalliset kuljetukset. Niinikään olisi vapautettu tienpitoon liittyvät kuljetukset, joiden on käytännössä vakiintuneesti katsottu liittyvän muuhun kuin kuljetustoimintaan ja joihin ei ole vaadittu liikennelupaa. Ilman lupaa olisivat edelleen olleet sallittuja myös henkilöautokuljetukset, joiden osalta lupavelvollisuuden rajana oleva ajoneuvon painoraja oli tarkoitus nostaa nykyisestä 1700 kilosta 2000 kiloon.
Kilpailuvirasto kannatti näitä uudistuksia, mutta totesi samalla, että viraston mielestä luvanvaraisuudesta pitäisi vapauttaa myös pakettiautokuljetukset ja muutkin sellaiset paikalliset kuljetukset, joilla ei ole vaikutusta kuljetusmarkkinoihin yleisemmin. Tällaisia ovat esimerkiksi muun elinkeinotoiminnan sivutoimintoina pidettävät lyhytmatkaiset kuljetukset, joiden sääntelyä oltiin tuolloin ja ollaan tässäkin esityksessä muuttamassa täysin päinvastaiseen suuntaan: vuonna 2001 lupavelvollisuusraja pudotettiin 50 %:sta 30 %:iin urakasta tai työkokonaisuudesta ja nyt lupavelvollisuutta aiotaan laajentaa säätämällä tavaran kuormaaminen ja purkaminen laskettavaksi mukaan kuljetusosuuteen. Myönteistä lopullisessa uudistusehdotuksessa sen sijaan on, että lupavelvollisuuden painoraja nostettaisiin 2400 kiloon. Kilpailuvirasto yhtyy hallituksen esityksen toteamukseen, että ehdotettu uusi painoraja mahdollistaa nykyistä paremmin vertailun ja valinnan eri automerkkien välillä ja kohtelee tasapuolisesti Suomeen tuotavia pakettiautomerkkejä.
Kilpailuvirasto pitää myönteisenä myös sitä, että hallituksen esityksessä tunnustetaan paine elinkeinotoiminnan yhteydessä suoritettavien esimerkiksi kotihoidon kuljetusten ja laajemminkin elinkeinotoimintaan liittyvien tavarankuljetusten vapauttamiseen lupavelvollisuudesta. Sallittujen kuljetusten laajentaminen ja tarkentaminen muihinkin kuin lakiehdotuksessa erikseen mainittuihin työurakoihin ja muihin työkokonaisuuksiin, maa-, metsä-, eläin- ja kalatalouteen, kotihoidon palveluihin sekä tien- ja kadunpitoon liittyviin kuljetuksiin jää kuitenkin hieman epäselväksi.
Kilpailuvirasto kiinnitti jo aikaisemmassa lausunnossaan huomiota lakiluonnoksen 7 §:n muotoiluun, jonka mukaan lupaa ei tarvittaisi suoritettaessa kunnan, kuntayhtymän tai kuntakonserniin kuuluvan yhteisön järjestämiin sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä opetuspalveluihin liittyviä kuljetuksia sen hallinnassa olevilla ajoneuvoilla. Virasto totesi, että kun vastaavia palveluita tuottavat muutkin toimijat, mm. valtio, kolmannen sektorin yhteisöt ja yksityiset palvelujentuottajat, lupavelvollisuudesta vapautumisen pitäisi määräytyä ao. toiminnan tai kuljetettavien tavaroiden luonteen eikä järjestäjätahon perusteella. Tällä perusteella virasto esittää, että ao. lainkohta muotoiltaisiin seuraavaksi:
Lupaa ei tarvita suoritettaessa:
9) sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä opetuspalveluihin liittyvää kuljetusta kunnan, kuntayhtymän, kuntayhtymään kuuluvan yhteisön tai muun näitä palveluja tuottavan elinkeinonharjoittajan hallinnassa olevalla ajoneuvolla;
Liikenneyrittäjäkoulutuksen pakollisuus ja luvanvaraisuus
Ammattiinpääsydirektiivin mukaan ammatillisen pätevyyden edellytyksenä oleva tietojen hallinta osoitetaan suorittamalla viranomaisen järjestämä kirjallinen koe, joka voi olla muodoltaan monivalintakoe. Vaikka direktiivillä ei rajoitetakaan jäsenvaltioiden oikeutta järjestää hakijoille ammatillista pätevyyttä koskevaan kokeeseen valmentavaa pakollista koulutusta, Kilpailuvirasto esittää harkittavaksi, voitaisiinko tavaraliikenteen harjoittajien ammattitaito meilläkin turvata pakollisten kurssien ja niiden kontrolloinnin sijasta Ajoneuvohallintokeskuksen järjestämällä kokeella.
Myönteistä ehdotuksessa on, että liikenneyrittäjäkoulutuksen lupaharkinnassa siirryttäisiin tarveharkinnasta oikeusharkintaan ja luvan saamisen aineellisista edellytyksistä säädettäisiin laissa.