Jos teet ostoksia internetin välityksellä, tuotevalikoimat ovat valtavat ja hinnatkin saattavat olla edulliset. Lisäksi tietokoneen välityksellä ostosten tekeminen on vaivatonta. Muista kuitenkin lukea kaikki verkkokaupan tiedot huolella ennen kuin teet tilauksen!
Seuraavassa muistilista tarkistuksia varten:
- Selvitä tarvittavat tiedot yrityksestä. Löytyvätkö yrityksen nimi, katuosoite, sähköpostiosoite, puhelinnumero ja tieto kotimaasta verkkosivulta? Jos ne puuttuvat, saattaa olla parempi vaihtaa yritystä.
- Tarkista käsitteleekö yritys joustavasti asiakkaiden kysymyksiä ja valituksia. Luotettavalla yrityksellä on asiakaspalvelu, johon saa helposti yhteyttä ja jonka yhteystiedot löytyvät vaivatta.
- Suhtaudu aina epäluuloisesti liian hyviin tarjouksiin ja "ihmetuotteisiin". Ne ovat usein huijausta.
Huijaukset
- Sisältääkö hinta kaikki verot ja toimituskulut? Loppusummasta voi muussa tapauksessa tulla suurempi kuin oletit.
- Kuinka pitkä on toimitusaika? Tämä on tärkeä tieto, mikäli tarvitset tuotteen johonkin erityiseen tilaisuuteen.
- Turvallisin tapa maksaa verkkokaupan ostoksia on luottokortti. Mikäli maksat tilauksen etukäteen tilisiirrolla, menetät mahdollisuuden pidättää maksun, jos toimitus on myöhässä. Luottokortilla maksettua maksua kuluttaja voi vaatia takaisin myös luottokorttiyhtiöltä, jos yritys on jättänyt tilauksen toimittamatta tai myyjä vaatii korkeampaa hintaa kuin alunperin oli sovittu.
- Voidaksesi todistaa mitä olet tilannut, sinun on tulostettava tilaustiedot ja säästettävä kopiot. Säästä myös kaikki yritykseltä saamasi sähköpostit.
- Kun ostat verkkokaupasta, sinulla on tavallisesti oikeus perua kauppa. Peruuttamisaika riippuu siitä, minkä maan lainsäädäntöä kauppaan sovelletaan. Kaupan voi joka tapauksessa peruuttaa 7 päivän sisällä. Jos haluat palauttaa tilaamiasi tietokoneohjelmia, musiikkia, videoita jne., pakkauksen sinetin on oltava ehjä. Peruuttamisoikeuteen liittyy lukuisia poikkeuksia kuten hotellivaraukset, pakettimatkatilaukset, auton vuokraus ja lentoliput.
- Yrityksen on selkeästi ilmoitettava sinulle, minkälaisia tietoja sinusta kerätään ja mihin tarkoitukseen tietoja käytetään. Maksutiedot on aina suojattava niin, ettei kukaan pääse niihin luvattomasti käsiksi. Varmista, että sivulla, jossa kirjoitat asiakas- ja maksutietosi, käyttämäsi selainohjelma näyttää riippulukon kuvaa ja osoitekentässä näkyy https://...