Apua luoton maksuvaikeuksiin

Jos et pysty maksamaan luottoa eräpäivänä, voit neuvotella uudesta maksupäivästä tai -suunnitelmasta. Tilapäisten maksuvaikeuksien järjestely on pankkien ja yritysten henkilökunnalle tavallinen tilanne, ja yhteistyöhalua arvostetaan. Velkaongelmiin saat apua talous- ja velkaneuvonnasta.

Luoton maksamatta jättäminen voi johtaa maksuhäiriömerkintään

Luotonantaja voi periä maksamattomasta luotosta viivästyskorkoa. Luotonantaja voi myös tietyin edellytyksin irtisanoa luoton, vaatia koko jäljellä olevan luoton maksamista kerralla eli eräännyttää luoton, ottaa luotolla ostetun tavaran takaisin tai saattaa voimaan muun seuraamuksen.

Maksamatta jätetty luotto voi johtaa maksuhäiriömerkintään. Merkintä hankaloittaa elämääsi monella tavalla. Et välttämättä saa uutta luottoa tai luottokorttia etkä pysty tekemään osamaksusopimusta. Sinulla voi olla vaikeuksia saada vuokra-asunto tai työpaikka, ja sinulta saatetaan vaatia vakuutta esimerkiksi avatessasi matkapuhelinliittymää.

Maksuvaikeuksissa ota yhteyttä velkojaasi

Jos et pysty maksamaan luottoa takaisin eräpäivänä, ota yhteys velkojaan ja sovi uudesta maksupäivästä tai uudesta maksusuunnitelmasta. Voit pyytää luotonantajalta esimerkiksi luoton lyhennyksistä vapaata kuukautta. Vapaakuukauden aikana et lyhennä lainaa, mutta maksat luoton korot. Lyhennysvapaa kuukausi tulee usein edullisemmaksi kuin uuden luoton ottaminen.

Jos saat sovittua vapaakuukaudesta, neuvottele samalla myös itsellesi parhaiten sopiva takaisinmaksutapa. Esimerkiksi:

  • maksat kaksi lyhennystä seuraavassa kuussa
  • maksamaton erä jaetaan lopulle maksuajalle
  • lainasi takaisinmaksuaikaa pidennetään.

Selvitä, paljonko takaisinmaksuajan lyhentäminen tai pidentäminen muuttaa kuukausierääsi. Vertaa kuukausierää käytettävissä oleviin tuloihisi ja mieti, mikä vaihtoehto olisi paras.

Mitä useampi luotto sinulla on, sitä enemmän niistä syntyy kuluja. Yritä neuvotella luotonantajan kanssa pienten luottojen yhdistämisestä yhdeksi isommaksi ja edullisemmaksi luotoksi. Näin voit säästää luottokustannuksissa.

Laki rajoittaa maksuajan pidentämisestä perittäviä kuluja

Yritys saa periä sinulta ennen saatavan erääntymistä tehtävästä maksuajan pidentämisestä enintään 5 euroa edellyttäen, että maksuaika pitenee vähintään 14 päivällä. Perittävien kulujen yhteismäärä ei saa kuitenkaan ylittää vuodessa 20:tä euroa. Maksuajan pidentämisestä perittävien kulujen enimmäismäärää on rajoitettu myös saatavan eräännyttyä.

Lue lisää perinnästä

Talous- ja velkaneuvonta auttaa velkaongelmissa

Jos velkaongelmasi jatkuvat, ota yhteyttä talous- ja velkaneuvojaan. Talous- ja velkaneuvojat auttavat esimerkiksi taloudellisen tilanteesi kartoittamisessa ja neuvotteluissa velkojien kanssa.

Lue lisää talous- ja velkaneuvonnasta oikeus.fi-verkkopalvelusta

Yrityksille