Sopimuksen kesto

Ennen sopimuksen solmimista kannattaa selvittää sopimuksen kesto. Sopimus voi olla joko kertasopimus tai pitkäkestoinen sopimus. Toistaiseksi voimassa olevat ja määräaikaiset sopimukset ovat pitkäkestoisia sopimuksia.

Kertasopimus

Kertasopimuksissa osapuolet täyttävät velvoitteensa yhdellä kertaa. Kertasopimuksia ovat esimerkiksi ruokakauppaostos, autokauppa ja asuntokauppa.

Pitkäkestoiset sopimukset

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus jatkuu, kunnes se irtisanotaan. Se päättyy sopimuksessa määritellyn irtisanomisajan kuluttua. Tyypillisiä toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia ovat muun muassa sähkö-, jätehuolto- ja kaukolämpösopimukset sekä lehtien kestotilaussopimukset.

Määräaikainen sopimus päättyy tietyn määräajan, esimerkiksi 12 kuukauden, kuluttua. Määräaikaista sopimusta ei voi yleensä irtisanoa.

Määräaikaisten sopimusten ketjuttaminen on kiellettyä eli määräajan umpeuduttua sopimus ei saa jatkua automaattisesti uutena määräaikaisena sopimuksena. Sallittuja ovat sen sijaan sellaiset määräaikaiset sopimukset, jotka muuttuvat määräajan jälkeen toistaiseksi voimassa oleviksi ja ovat irtisanottavissa normaalilla irtisanomisajalla. Jos yritys tarjoaa kuluttajalle tällaista sopimusmallia, kuluttajalle täytyy kertoa etukäteen selkeästi, että sopimus jatkuu automaattisesti toistaiseksi voimassa olevana määräaikaisen sopimuskauden päätyttyä.

Tyypillisiä määräaikaisia sopimuksia ovat esimerkiksi kuntosali-, maksu-tv- sekä laajakaista- ja puhelinliittymäsopimukset.

Lue sopimuksen irtisanomisesta 

Yrityksille