Luoton maksujärjestelyt

Maksamatta jättämisen seuraukset

Jos et maksa luottoasi, luotonantaja voi periä sopimusehtojen mukaisesti viivästyskorkoa, irtisanoa luoton, vaatia koko jäljellä olevan luoton maksamista kerralla eli eräännyttää luoton, ottaa luotolla ostetun tavaran takaisin tai saattaa voimaan muun seuraamuksen.

Maksamatta jätetty luotto voi johtaa maksuhäiriömerkintään. Merkintä hankaloittaa elämääsi monella tavalla. Et välttämättä saa uutta luottoa tai luottokorttia etkä pysty tekemään osamaksusopimusta. Sinulla voi olla myös vaikeuksia saada vuokra-asuntoa tai työpaikkaa ja avata matkapuhelinliittymää.

Jos et pysty maksamaan luottoasi, ota yhteys velkojaan

Jos et pysty maksamaan luottoa takaisin eräpäivänä, ota yhteys velkojaan ja sovi uudesta maksupäivästä tai uudesta maksusuunnitelmasta.

Voit pyytää luotonantajalta esimerkiksi luoton lyhennyksistä vapaata kuukautta. Vapaakuukauden aikana et lyhennä lainaa, mutta luoton korot sinun on maksettava. Lyhennysvapaa kuukausi tulee usein edullisemmaksi kuin uuden luoton ottaminen.

Jos saat sovittua vapaakuukaudesta, neuvottele samalla myös itsellesi parhaiten sopiva takaisinmaksutapa. Esimerkiksi

  • maksat kaksi lyhennystä seuraavassa kuussa
  • maksamaton erä jaetaan lopulle maksuajalle
  • lainasi takaisinmaksuaikaa pidennetään.

Selvitä, paljonko takaisinmaksuajan lyhentäminen tai pidentäminen muuttaa kuukausierääsi. Vertaa kuukausierää käytettävissä oleviin tuloihisi ja mieti, mikä vaihtoehto on paras.

Mitä useampi luotto sinulla on, sitä enemmän niistä syntyy kuluja. Kannattaa siis neuvotella luotonantajan kanssa pienten luottojen yhdistämisestä yhdeksi isommaksi. Näin säästät luottokustannuksissa.

Hae apua velkaongelmiin

Jos velkaantuminen jatkuu, ota yhteyttä kuntasi talous- ja velkaneuvojaan. Kuntien talous- ja velkaneuvojat auttavat esimerkiksi taloudellisen tilanteen kartoittamisessa ja neuvotteluissa velkojien kanssa.
Talous- ja velkaneuvojat


Asiasanat: Luotto, Maksujärjestely
Päivitetty 16.5.2014 Tulosta